mandag 18. oktober 2010

Høst inn neste års blomster

.Nå er tiden inne eller kanskje snart gått ut  -for å høste frø til neste års blomster. Dette innlegget var planlagt å poste for en god stund sida, men det er ennå ikke for sent å ta inn de siste frøa!

Det begynner å gå mot hell for sommerblomstene. De har gledet oss med storslått farveprakt sommeren gjennom, men med mørkere kvelder og kjøligere netter kommer snart tiden til å takke farvel for i år.

Men ikke kast plantene på komposthaugen riktig ennå. De gjemmer på nok en liten glede for de som vet å lete. For når blomstrene visner av, modnes frøene i kapslene, og disse kan du høste inn.

Ta dem til rett tid
Når du skal høste inn frø, er det viktig å få tatt dem til riktig tid. Er du for tidlig ute, er kapslene ennå grønne og frøene umodne. Venter du for lenge, risikerer du at kapslene åpner seg og sender ut frøene før du har fått høstet dem. Det er derfor lurt å holde et øye med frøhusene og følge med i utviklingen. Det beste tidspunktet å høste frø er når det er sol og tørt vært.


Disse frøa fra en rosa navnløs for meg sommerblomst, høsta i dag. Det ble tilslutt noen flere før enn dem som er på bildet


Det er lettest å håndtere frøene innendørs.
- Plukk frøhus og hele frøstander og ta dem under behandling inne, anbefaler Eva Rönnblom, forfatteren bak boka Hagen gjennom året.


Disse frøa tok jeg med meg hjem fra Mallorca. Jeg har fått mye til å gro av frø jeg tar med meg hjem, men de fleste plantene dør dessverre etter en stund. Sånn som denne fra Porto de la Cruz.
Må oppbevares tørt
Hell de modne frøene ned i en egnet beholder, fortrinnsvis av papir slik at de ligger tørt.  Små konvolutter, kaffefiltre, eller sjøllaga frøposer av papir egner seg godt . Oppbevar frøene mørkt og tørt, og glem ikke å merke hver konvolutt med frøsort og innhøstningstidspunkt.

- Ved riktig oppbevaring beholder de fleste frøslag sin spireevne i flere år. Noen få frø har kortvarig spireevne og blir ubrukelig etter bare ett år.

Samle frø både av stauder og ettårige planter. Akeleie og blå valmuesøster er stauder som både er enkle å høste inn og som har gode spireevner. Av sommerblomstene er for eksempel tagetes, stemorsblomst og petunia planter som er lette å høste inn og som spirer godt når de sås neste år.

Frø er ikke som stiklinger. Med andre ord er ikke de nye plantene en blåkopi av morplanta. Litt av spenningen med sjølhøsta frø ligger i nettopp det: hva blir resultatet av pollineringen? Med mindre plantene står i et egnet drivrom og kan begynne fremdrivingen mens det ennå er vinter ute, vil de neppe få blomster før langt ut på sommeren. Men fortvil ikke, blomsterprakten vil vise seg. Og når den endelig kommer, så kommer den med en dose stolthet som kjøpeblomster ikke riktig kan levere.
Kilde: http://www.viivilla.no/host-inn-neste-ars-blomster.aspx

Jeg skulle ha tatt inn solsikkefrø, ringroser og blomkarse, men i dag regner det, så det for vente til første solskinnsdag! 


23.oktober


4 kommentarer:

 1. Alltid spennende med egne frø :-) Frø av stemor samler jeg ikke inn lengre, de frøsår seg i massevis ute i hagen, nye varianter hvert år :-)

  SvarSlett
 2. Så herlig å dyrke sine egne frø!♥ Ekstra spennende er det jo når man ser det spirer og gros ;)
  Takk for masse tips av deg ;))
  Nyt av dagen og høstens herligheter♥
  Klem fra meg,
  Anki

  SvarSlett
 3. I tilleg til neste års blomster er det jo så mange frøhus og -stander som er så vakre;)

  SvarSlett
 4. Fine bilder:) Takk for så gode tips!!:)

  Klem:)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.