lørdag 9. oktober 2010

Gratulerer med dagen søstera mi!

.


Bursdagens "blomst" er  Lactarius piperatus eller hvit pepperriske.
Den vokser  rundt oss!

Risker eller melkesopper er sopper som tilhører slekten Lactarius i familien Russulaceae. Til den familien regnes også kremler. Disse soppene inneholder en saft eller «melk» som kommer ut når man presser på dem. Navnet riske kommer av en rot som betyr «å bli rød». Flere av artene er matnyttige, men noen er også giftige.
Riskene er traktformede. Når de begynner å vokse, har de imidlertid mer en form som ligner hattsopper. Mens de vokser «ruller» hatten ut slik at soppene blir traktformede. De forskjellige riskene har flere forskjellige farger, og saften til de forskjellige artene har også forskjellige farger. Riskene har, i likhet med kremlene, en sprø konsistens, hvilket er uvanlig for sopp, siden de fleste sopper er trevlete.
Kilde: Wikipedia

Denne soppen er enkel å kjenne igjen fordi den utstråler en melkeaktig eller klar væske, kalt latex, når den blir brutt. Væska kan være hvitt eller farget, og farven endres når den tørker.
Den er ganske lik den beslektede Russulas, som ikke har latex, men deler alle de andre egenskapene:
Alle har hvite gjeller (som kan misfarges litt med alderen) som er festet til stammen (det er ingen mellomrom mellom stammen og festet til gjellene). Sporene er hvite til kremfarget.
Det er aldri en ring eller skjørt rundt stammen.
Disse soppene er så skjøre at de smuldrer når de får hardhendt behandling.

Kilde: http://www.wildmanstevebrill.com/Mushrooms.Folder/Peppery%20Milky.html


http://www.markblomster.com/Markblomster/Sopp/S_H/Hvitpepperriske.html

3 kommentarer:

 1. Dette er feil egentilg det meste du sier, risker og kremler kan ikke sammenlignes. Mange risker er giftige. Risker har melkesaft . Kremler har ikke veske når de brekkes, de er "tørre" jeg vet ikke hvor du har lånt bilde men du bør oppgi kilde, for bildebestemmelse er feil.
  Kremler har alltid sprøtt kjøtt som kan smuldres opp mellom fingrene. Også riskene kan smuldres opp, men når riskekjøttet brytes, pipler det frem saft. Kremlekjøttet er tørt
  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Den-lille-kremleskolen-6584128.html#.U07wp3mEjMI vær forsiktig med og være bastant i din bestemmelse eller andres tekst på bilder på nett, oppgi bestandig kilde. Sopp må man kunne . Det er nok dødsfall i norge hvert år. Gå gjerne på kurs som holdes av norges sopp og nyttevekst en plass i din region.

  SvarSlett
 2. Heisann!
  Alle kildene har fra posten ble lagt ut, vært tilgjenglige.
  Umulig å unngå dem! Det står tydelig kilde med lenke.
  Jeg garanterer ikke verdien og troverdigheten av kilden - det får hver enkelt leser gjøre. Ansvaret ligger hos hver enkelt. Jeg er ingen ekspert.

  SvarSlett
 3. Jeg aner ikke hvem som har lagt inn kommentar. Umulig å finne fram til kilden. Kanskje en idé å tilkjennegi seg?

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.