onsdag 27. oktober 2010

Haven går i dvale

.Snart ligger haven stille under snø og is. Men sjølom det er slutt på graving og luking for i år, er det litt av hvert å pusle med likevel.

De aller siste frøene i jorden
Mange frø spirer ikke hvis de ikke har fått en omgang med snø og kulde. Dette gjelder for eksempel kjempeverbena, iris, marianøkkelbånd, ballblom, martagonlilje og valmuesøster.

Så frøene i potter eller såkasser som settes ut i hagen. Pass på at de får både regn og snø og legg litt jord og løv rundt som beskyttelse. Om våren prikles frøplantene over i potter og til høsten kan småplantene komme ut i haven.

Ta vare på pottene

Vask dem rene og sett dem opp ned på et tørt sted under tak. Underlaget må være tørt og litt opp fra bakken.

Siste innkjøp
Kjøp noen vintergrønne busker og et par poser med blomsterløk.
Plant buskene i romslige, frostsikre krukker og sett løkene rundt. Når løkene blomstrer til våren, blir det ekstra vakkert.

Felling av trær

November er en fin måned for felling av trær. Er det et løvtre, er det lettere å arbeide med nå som bladene har falt av. Nå er det ingen blomsterbed som kan bli ødelagte, og blir det litt kaos i haven en stund, gjør det ikke så mye.


Hvilken melodi er dette?
Sidensvansene satte seg flott på geledd på telefonledningen utafor stuevinduet, og noen rakk å smake på de røde bæra før en bil kjørte forbi og skremte dem, og de forsvant brått før jeg fikk tatt flere bilder.
Småfuglene har det ofte tøft om vinteren.
Mat til småfuglene

Epler igjen fra i høst, kan henges opp til fuglemat. Ellers er det på tide å sette opp fuglebrettet for vinteren. I tillegg til at det er hyggelig med små frokostgjester utenfor vinduet, er det også verdifull hjelp for fuglene til å klare seg gjennom vinteren.
Overbygde foringsautomater er å foretrekke framfor de gamle fuglebrettene. Da holder maten seg tørr og ren. Pass uansett på å gjøre foringsplassen skikkelig ren før maten legges ut,
så ikke bakterier og virus sprer sykdom og død blant stamgjestene. Matingen må forgå helt fram til våren!
Kilde: http://www.viivilla.no/hagen-gar-i-dvale.aspx2 kommentarer:

 1. Takk for mange gode tips :) Og så fine høstbilder fra hagen din da.
  Hagen går i dvale her også, men jeg har litt til å ordne før det er helt slutt. Alltid godt å få gjort så mye som mulig klart til våren.

  Ha en fortsatt fin kveld, og en god dag i morgen :)

  SvarSlett
 2. You provided a new measurement of time and life. Have to admit, that I do miss such temperature very much. Please have a good Thursday.

  daily athens

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.