søndag 24. juni 2018

Spel/Spill
På norsk betyr spill flere ting, alt fra å spille musikk, spille teater, spille inn en film, spille kort, spille tennis, men det kan også spille en rolle, spille på duken mm... her er valgmulighetene mange.
Jeg har valgt å fokusere på å spille musikk og spille inn en film (bildene er screenshots fra videoefilm)!
Etruskiske instrumenter: Lyre, Tamburin, Dobbeltfløyte, KitharaHornBjellerPaukerStavspill, SymbalerTriangel


Det er mange rare sammentreff. Ordet aulos hørte jeg for første gang i slutten av april i forbindelse med et quizspørsmål. Til og med mannen min som har spilt fløyte, kunne ikke svare på hva aulos er. Jeg sa det er et gresk ord fordi det slutter på os... der hadde jeg rett, men det ga oss ikke noe poeng! Nå vet vi det hva det er,  og i dag 1. mai mens jeg sitter og fyller ut innlegg for Gems weekly, dukker ordet opp igjen. Det er dobbeltfløyte! 
En aulete (aὐλητής, aulētēs) var musikken som ble framført på en aulos. Den gamle romerske ekvivalenten var tibicin (flertall tibiciner), fra latinsk tibia, "pipe, aulos." Neologismen aulode brukes noen ganger analogt med rhapsode og citharode (citharede) for å referere til en aulos-spiller, som også kan kalles en aulist; Aulode refererer imidlertid mer til en sanger som sang akkompagnementet til et stykke som spilles på aulos. Kilde                                                                
I bronse- og jernalderen kan vi se noen eksempler på lituus-langstammede bronsefløyter av etruskisk opprinnelse (senere brukt av romerne til kavaleriladninger), en chalcophone (en bronseramme som inneholder metallranger som gjør en lyd som grus blir rystet i en krukke) fra 800 f.Kr. og dobbeltfløytene som kalles greske aulos (romerne kalte dem tibia), laget av bein med to beskyttende tilfeller av fint hammet metall. Tonen kan justeres ved å skru bronse ringer inn mellom munnstykket og røret. Aulos er kjent for å ha vært i bruk i 3000 år. Den er vist på veggmalerier i Pompeii og Leopardgraven i Tarquinia 490 f.Kr. Kilde
De etruskiske musikalske instrumentene som ses i fresker og basavlastninger, er forskjellige typer fløyter, for eksempel plagiaulosene (fløytene til Pan eller Syrinx), alabastfløytene og de berømte dobbeltfløytene, ledsaget av perkussjonsinstrumenter som tintinnabulum, tympanum og crotales, og senere av strenginstrumenter som lyre og kithara.
1.Origin av etrusker: De var tamiler (Termilai) og etterkommere av Pulasthya Rishsi (Pelasginiere / Filistene)
4. Musikkinstrument Lyre / Yaz, Kombu: Etruskere brukte musikkinstrumenter som så ut som indianer (Horn, også kjent som Kombu Vadhyam i Tamil) lyre (også kjent som Yaaz i Tamil) Kilde
Dette var nytt for meg. Jeg har aldri lest at etruskerne opprinnelig er tamiler. Påstanden må undersøkes nærmere. En kombu ser likedan ut på veggmalerier fra Etruria som de som er fra India.
Fløytene med mange rør er helt lik fløytene fra Peru. Sånn sett er verden liten!
13 kommentarer:

 1. Tack för ett intressant inlägg som passar perfekt till veckans tema.

  SvarSlett
 2. Intressant inlägg med supervackra bilder!

  SvarSlett
 3. Så fint och intressant skrivet! Fina bilder som vanligt.

  SvarSlett
 4. Jättefin och intressant tolkning av veckans temaord.
  Och även på svenska betyder spel väldigt mycket olika saker i olika sammanhang. Trr norskan och svenskan här är ganska lika.

  (Vet att flera inte kan kommentera hos dig för att de inte har ett Googlekonto. Kanske kan du ändra i din inställning. )

  Ha det gott!

  SvarSlett
 5. Heisann, da har jeg endra kriteriene for kommentarer. Jeg var lei av anonyme kommentarer, derfor satte jeg begrensinger, men skal prøve igjen. Håper alle som skriver, legger igjen et lite spor - hyggelig å kunne svare en gang i blant!

  SvarSlett
 6. Spel betyder en himla massa olika saker även på svenska kan jag säga. Jag valde den enklaste lösningen, medan du lyckades suveränt med en betydligt mera komplicerad och annorlunda tolkning. Toppen bra jobbat!

  SvarSlett
 7. Intressant och ambitiöst inlägg.Så mycket man kan lära sig här av sina bloggvänner :-).
  Ingrid

  SvarSlett
 8. Japp nu fungerar det :) Du körde musikvarianten, man blir ju nyfiken på hur alla instrument i näst sista bilden låter.

  SvarSlett
 9. Spela instrument, det hade jag inte en tanke på! Vilka fina bilder på musikspelande artister

  SvarSlett
 10. Som alltid har du ein spennande og variert innlegg.
  Flott.
  God helg !

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!