torsdag 21. juni 2018

Duftende stauder for verandahjørnet
Dette innlegget skrev jeg i september, men først nå publiserer jeg det. Det har rett og slett blitt liggende og glemt, dessverre. Men kanskje jeg kan fornye dufthjørnet på verandaen i år. Det var vel det som var meningen med dette innlegget!

I år blomstra skjærsmin i verandakassa for første gang. Det tok sin tid fra den spede begynnelsen med små spirer til flor.
"For meg er den beste grunnen til å plante en plante, lukta den gir fra seg. Lukt skaper forbindelser mellom mennesker på så mange forskjellige måter - den gir minner fra en fortid, tegner fram små glemte scener. Jeg har alltid vært interessert i lukter," sier Stephen Lacey.
Det er akkurat som om jeg skulle ha sagt det sjøl! Å oversette teksten som følger, er bare idioti. Jeg har gjort et forsøk, men det er bedre å lese den på engelsk:

http://www.telegraph.co.uk/gardening/plants/11136219/Scented-plants-how-to-make-your-garden-a-fragrant-paradise.html

Om høsten blomstrer japansk sølvbusk, Elaeagnus umbellata, og sprer god lukt rundt seg i haven. Kilde

"Tidlig vinter kan være en vanskelig tid for dufter, men det finnes noen. Buddleja auriculata blomstrer i november og gjennom jula. Det er kanskje ikke den mest fascinerende planta å se på, men blomstene lukter av sitronskall og lager de mest perfekte duftende til julebordet.

Vintersøt (Chimonanthus praecox) har den mest fantastiske duften for midtvinteren - sitron ...  Et par avkutta greiner fyller alle rom med duft. Og litt senere, er det oemleria, enorm populær i gammeldagse haver. Den blomstrer før bladene vises, og bringer duft av mandler i februar og mars.
"Mange haver er planta uten en tanke på duft - kanskje fordi det har vært populært med stauder som er den minst duftende gruppe planter. De går glipp av den tredje dimensjonen - duft som bringer hele haven inn i en annen sfære, "sier  Stephen Lacey.
"Busker og klatrere er ofte svært parfymerte, muligens fordi mange skogsplanter har mindre mulighet til å lokke pollinatorer til seg visuelt på skyggefulle plasser. Det er der duft spiller en så viktig rolle. Busker er ute av moten for øyeblikket - mens stauder og naturlig planting med innslag av svake dufter, er det overalt.

ALAMY lilje 
Den lille lyseblå Muscari gir fra seg en bølge av uventa duft, men det er sjelden nevnt i kataloger. Det samme gjelder Phlomis russeliana (tyrkisk salvie).
"Den varme kokoslukta fra Gorse-blomstene er en annen duft fra min barndom," sier han. "Jeg har planta den med doble blomster, 'Flore Pleno', hjemme og den er dobbelt duftende. Den blomstrer i lang tid, men er kortere og mer kompakt enn vanlig Gorse. Amerikansk gulrot (Xanthorhiza simplicissima) er en lite krevende busk med hengende blomster - sjokoladefarva stjerner som blir gule om våren. Xanthorhiza har en salt, litt syrlig lukt.
Å skape en dufthave er en ting, men å få det til å bli enkelt for å kunne nyte den, er en annen."
Alderley Grange i Gloucestershire - er en av få haver anlagt for duft. Her er sitronverbena dyrka som standardplante i potter og plassert langs gangstiene på kryss og tvers, i riktig høyde for de som går der.
Duftplanter rundt vinduer og dører, i passe høyde, fyller både haven og livet med magi. Som stueplante er Meyer sitron, med sin fantastiske frukt og herlig duft, en vinner.
"Havearbeid med duft gjør livet mer stemningsfullt og holder nesa skjerpa, men kanskje viktigst, det er mer gøy." sierr Stephen Lacey.
Rhododendron gir fra seg noen av de fineste dufter en have kan ha: Jeg vil gå for Rhododendron "Fragrantissimum ", med sine hvite blomster blomstrer den fra ettervinteren og gjennom våren. Duften er fantastisk - kompleks og lilje-aktig. 
Philadelphus er et sikkert plantevalg. "Mexican Jewel" som ikke har eksistert i lang tid, er en småblada Philadelphus med sofistikerte blomsterklaser og duft av ananas.
Lily regale, en hvit, fantastisk duftende lilje. Cardiocrinum giganteum kan bli over en meter høy, produserer store hvite trompeter kanta med en rødbrun farve. Den gir fra seg en kokosnøtt-duft, spesielt sterk om kvelden. Ulempen er at det tar en stund å etablere den fra frø, og det kan ta fem år før den blomstrer. 
Hver have trenger en rose, og hvis jeg måtte velge en, ville det være en Moserose, "William Lobb", med sin "komplekse fransk parfyme" og harpiksaktige duft fra de klebrige knoppene.
Magnolia grandiflora er et stor tre, men for en liten hage vil jeg foreslå Magnolia yunnanensis - en ny busk som likner en liten grandiflora. Kompakt, med små blader og små kremfarva blomster, og den har den samme sitronduften som grandiflora.


Patchouli. Den sterke duften av Patchouli er ikke overraskende åfinne på en liste over romantiske urter. Navnet skal bety PASSJON. Patchouli kan puttes i små søvnputer. Den rike, lystige duften vil lokke kjærligheten fram.
Viburnums  (krossved) er et must - en tidlig sommervariant som Viburnum juddii med sine klaseduftende blomster. Annet bruk se Urtekilden.

Daphnes kan ha så mange forskjellige dufter, men ingen finere enn Daphne bholua duften bærer langt rundt i haven. For små haver passer Daphne odora 'Aureomarginata " med sin fine fruktig duft.
Søteste av alle lukter:  
Ønskeliste:

Scabiosa-atropurpurea...jpg = rød knappblomst
Clematis Sweet Summer Love
Centranthus Ruber
Jupiters Beard, Red Valerian
Gypsophila repens Filou Rose
Creeping Baby's BreathVerdens mest duftende blomster
http://www.bluestoneperennials.com/listid/FRAGRANT/perennial.html
http://www.bhg.com/gardening/design/styles/fragrant-plant-favorites/
http://www.thefragrantgarden.com/botanicals/fragrant-plant-list
http://www.whiteflowerfarm.com/fragrant-plants.html
http://garden-photos-com.photoshelter.com/gallery/Fragrant-Flowers-Fragrance-Garden-Stock-Photos/G0000SElI_asyOOQ/
SkarpiHagen

1 kommentar:

  1. Ja, nå er selve duftbomben duftskjærsmin i gang med blomstringen. Her i hagen går jeg rundt i en duftrus fra narsissene starter om våren til de siste liljene og rosene sier farvel sent på høsten. Akkurat nå er det ekstra intenst med allde de historiske rosene :)
    Ha en flott, duftende helg :D

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!