søndag 11. februar 2018

Minnes morsdag for 39 og 35 år sida
for begge gangene har jeg våkna opp med en nyfødt i armene. Det ble ikke bare ett, men to lørdagsbarn... Maken til "gave" er det få som er forunt!


Mødre holder barnas hender en liten stund, men deres hjerter for alltid. Ukjent


Har tegning av den yngste også, men han har tatt med seg albumet!


Her i Huset, feirer vi ikke lenger morsdag, men før fikk jeg til stor glede sjøllaga kort av sønnene. I dag blir det faktisk kake... som jeg har bakt sjøl!


Først i Bergen
Den første norske morsdagen ble feiret 9. februar 1919 i en kirke i Bergen, og ble fort en årlig begivenhet i Norge. Oslo-kvinnene Dorothea Skjoldager og Katen Platou jobbet i 1918 for å få morsdag i Norge lagt til andre søndag i februar, muligens fordi vi i Norge har så mange både festdager og fridager i mai. Dagen ble raskt adoptert av forretningsfolk, ideelle organisasjoner og massemedia.
Stammer fra England
Den eldste morsdagen, Mothering Sunday, stammer fra England helt tilbake på 1600-tallet, og feires tre uker før påske i Storbritannia. Opprinnelsen er at en gang var det en søndag at folk besøkte kirken de var døpt i, og ble gjenforent med storfamilien. Etterhvert ble det vanlig for tjenestefolk i store husholdninger å få fri denne dagen for å besøke mødrene sine.
12. mai 1908 ble den første morsdagen slik vi kjenner den, Memorial Mothers Day Meeting, feiret i metodistkirken i Crafton, Philadelphia, USA etter initiativ av lærerinnen Anna Marie Jarvis. Hun ønsket å hedre moren sin, Ann Maria Reeves Jarvis som sammen med andre kvinner hadde arbeidet for å bedre de sanitære forholdene for soldatene under den amerikanske borgerkrigen. Etter krigen fortsatte hun sitt arbeid for fred og forsoning.

Ann Maria Reeves Jarvis døde i 1905, og året etter holdt datteren en minnemarkering for henne. Hun arbeidet også med å etablere en offisiell minnedag for mødre. Anna Marie Jarvis fikk presten i kirken der hun underviste på søndagsskolen til å snakke om morskjærlighet, og kort tid etter ble «Mother's Day» (Mothering Sunday) feiret i flere amerikanske byer.
I 1912 ble det så dannet en internasjonal organisasjon som skulle arbeide for å innføre morsdagen i andre land. I 1913 anbefalte kongressen i USA offisiell feiring av dagen som året etter ble lagt til andre søndag i mai og feiret over hele USA. 
Morsdag markeres på forskjellige dager i forskjellige land. I de aller fleste land, deriblant Danmark og Kina feires den andre søndagen i mai. Morsdag i Albania, Bosnia-Hersegovina, Bulgaria, Makedonia, Romania, Serbia, Montenegro og Slovenia feires på den internasjonale kvinnedagen, 8. marsKilde

Og så er det jammen fastelaven i dag også.... det kom jeg på da en sønn ville komme med sine barn for å bake boller på morsdagen...

Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle, skikker som fra først av hørte til en hedensk vårfest. Skikkene henspiller derfor på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset. Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål og å spenne nakne jomfruer foran plogen! Kilde
Her i huset er det ikke noe bjerkeris, kun fjær i mange farver!
Hundemorsdagstur med firbeinte sønner!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!