lørdag 24. februar 2018

Lykke, Kvinnelige kunstnere; Constance Mayer

Elevene har fått i oppgave å "reise" til en europeisk by, "oppsøke" et museum eller galleri, velge et kunstverk fra perioden 1600-1899 og skrive kort om det. Elevenes enkeltbesvarelser settes sammen til  gruppepresentasjoner.« La reve de bonheur » 1819
Constance Mayer (Marie-Françoise-Constance Mayer-La Martinière) ble født i Chauncy,Picardy i 1775. Hun var en fransk kunstner kjent for sine portretter, miniatyrer og allegoriske subjekter.
Som datter av en embetsmann vokste hun opp i velstand. Tidlig i tyveårene malte hun portretter, der hun brukte myke penselstrøk i likhet med kunstnerne hun studerte under, Joseph-Benoit Suvee og Jean-Baptiste Greuze.
Miniatyr-portretter begynte å bli svært populere etter Terror-veldet i 1792, og Constance opplevde også derfor mer suksess. Hun begynte å utstille sin kunst i salonger og jobbet i studioet til Jaques-Louis David. Stilen hennes ble etter hvert enklere, men hun malte fortsatt sentimentale scener. I 1802 studerte hun under Pierre-Paul Prud´hon, men de hadde et mer vennskapelig forhold enn bare å være lærer – og student. Hun hadde fått mer trening innen kunst enn Prud´hon og på denne måten hadde de heller mye å lære av hverandre.
I 1803, overtok Prudhon en leilighet i Sorbonne, og der han inviterte Constance til å bo etter å ha bestilt to malerier av henne. Constance var deprimert gjennom store deler av livet, og etter at Prud´hons kone døde, forventet hun å bli hans nye kone. Det skulle vise seg at Prud´hon dessverre hadde lovet sin første kone og aldri gifte seg på nytt. På grunn av dette tok Constance livet sitt. Noe som kan antyde at deres forhold hele tiden hadde vært noe mer enn bare vennskapelig. Prud´hon hadde store vansker med å komme over hennes død, og gikk selv bort året etter, i 1823. Constance og Prud´hon deler grav på gravplassen Pere Lachaise i Paris.
Slik som mange andre kvinnelige kunstnere ble også Constance beskyldt for å ha fått andre mannlige kunstnere til å produsere kunst for seg.
Maleriet jeg har valgt, «La reve de bonheur» betyr drømmen om lykke. Maleriet er malt med oljemaling, og det viser en typisk sentimental type scene som hun er kjent for, det er dessuten et romantisk motiv noe som var populært på denne tiden. På bildet ser man et ektepar i en båt med deres barn, på en elv beskrevet som livets elv. Constance fikk selv aldri stiftet en familie, så maleriet reflekterer hennes egne håp og drømmer og har derfor et litt biografisk innhold. Jeg kan ikke finne dimensjonene på maleriet, men jeg regner med at det er ett miniatyr maleri ettersom dette var det Constance var mest kjent for. Maleriet henger i Louvre i Salon de 1819.


Sunniva

1 kommentar:

  1. Du verden - her har du vist mange flotte bilder i vakre farger! Takk for titten.
    Jeg ønsker deg en fortsatt god helg!
    Hilsen fra Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!