fredag 23. februar 2018

Kvinnelige kunstnere; Rachel Ruysch


Still Life with Flowers on a Marble Tabletop 1716, av Rachel Ruysch

Elevene har fått i oppgave å "reise" til en europeisk by, "oppsøke" et museum eller galleri, velge et kunstverk fra perioden 1600-1899 og skrive kort om det. Elevenes enkeltbesvarelser settes sammen til  gruppepresentasjoner.
Mange av kunstnerne elevene har valgt et kunstverk av, er for meg ukjente, men et unntak er den kvinnelige kunstneren i dette innlegget. 

Rachel Ruysch (1664-1750) var en nederlandsk stilleben-maler. Hun spesialiserte seg i malerier av blomster og hadde en suksessfull kunstnerkarriere. Faren hennes var forsker og botaniker. Som ung pleide derfor Rachel å øve seg på å tegne ved å se på farens kolleksjon av dyre-skjeletter og forskjellige planter. På denne måten lærte hun seg å tegne og male natur svært nøyaktig. 
Som femtenåring studerte hun under kunstneren Willem Van Aalst i Amsterdam fram til hans død i 1683. Da Rachel var fylt atten var hun allerede blitt en profesjonell kunstner.
Disse maleriene var malt i rococostilen, med sterke farger på blomstene og oftest kontrastfulle mørke bakgrunner. Rachel malte helt fram til sin død og hadde i sin tid malt mer enn 250 malerier, hver av dem hadde hun stolt signert med alderen sin. 
Bildet jeg har valgt av henne henger i dag i Rijksmuseumet i Amsterdam, og det ble malt i 1716. Man kan se at Rachel allerede var langt inne i sin karriere, ettersom hun i begynnelsen brukte å ha mer fokus på insekter og små dyr inne i maleriene sine. Her går i stedet fokuset på blomstene og ingenting annet. Kunstneren Willem Van Aalest hadde lært henne opp til å arrangere blomstene i en mer kaotisk og tilfeldig komposisjon, som derfor gir blomstene et mer tredimensjonalt uttrykk i hennes bilder. Dette er oljemaleri på lerret og dimensjonene er 48.5 x 39.5cm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.