mandag 12. februar 2018

Bär/Bær
I både Peru og Bolivia bærer mammaene barna sine i et stoffstykke over skuldrene, vi så ikke en eneste barnevogn på hele turen. Stoffstykket kalles en manta eller awayo, på quechua lliqlla.
Noen påstander:

Sjalet som moren bærer barnet i på ryggen, gir en fin støtte de første månedene. Mors rygg er barnets favorittsted. Pulsen og kontakten med mor lærer barnet større selvstendighet og trygghet fra første stund. De smiler fortere, og viser nesten ingen irritasjon eller aggresjon, et barn som bæres på ryggen, gråter ikke, tisser og bæsjer ikke på seg og sover når det skal! Kilde 
Du kan møte kvinner med babyer på ryggen i alle situasjoner:  spise, lage mat, jobbe i butikken, i restauranten, gå på gata. Takket være mantaene kan peruanske kvinner gjøre mange ting mens de tar vare på barna sine. Kilde
Peruanerne har mantaen over begge skuldrene som en kappe, og babyen sitter høyt på mors bakside.
Ordet “barn” er et gammelt norrønt ord som kan oversettes som “det som blir båret”. I Norge ble barn tidligere bært i "linde", et teppe som ble festet med broderte bånd til kroppen. I Sverige bar de barna i såkalt bultband, “skinnbög” eller “krippsack”. Kilde
Meksikanske mødre bruker Rebozo, en firkant av vevd stoff bundet over en skulder med babyen vanligvis på ryggen. Guatemalanere bruker noe liknende  et sjal kalt en Parraje. Aboriginermødre pleide å bære babyene i kurver laget av bark som likner på komser brukt av indianere, men uten teppe. Komse ble bruk av samene. Tradisjonelt pleide walisiske mødre å bære  babyene sine i varme sjal, kalt 'Siol Fagu' (sykepleie sjal). I kalde nord bruker folk i Alaska og Kanada noe som heter Amauti. Det  er en veldig tjukk arktisk jakke som har en babylomme på ryggen. En mor i Papua Ny-Guinea vil bruke en Bilum, en pose knytt over panna med babyen hengende bak. Indonesiske mødre bruker en Selendang som er en lang "utsmyket innpakning". I andre asiatiske land bruker mødre en rekke anordninger, f.eks. Mei-tai / Hmong / Bei (Kina), Onbuhimo (Japan), Podaegi (Korea) og mange bruker  lange stropper som går under babyens armhuler og lår. Etiopiske mødre bruker et teppe med øvre stropper som likner på slyngen som brukes i Japan. Afrikanske mødre bruker en 'Khanga', som er et kort stykke stoff bundet rundt overkroppen, så babyen sitter lavt på ryggen. Maori kvinner bærer sine babyer i et tøystykke inne i kappene, eller i en Pikau (ryggsekk). Kilde

Sjøl brukte jeg myk bæresele på brystet fram til sønnene var i stand til å gå sjøl.

Se hvordan barn bæres i ulike deler av verdenen.
Bildeserie
Demonstrasjon: hvordan bære en manta?
Stumfilm om å bære barn i fatle
14 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder till temat!

  SvarSlett
 2. Fina bilder, passar bra till temats olika betydelser!
  Ha det gott!

  SvarSlett
 3. Så min dotter var inte ensam om att bära sina barn i en sjal på magen när det begav sig :-). Tack för ditt informativa inlägg. Det blev några bär också på slutet.

  SvarSlett
 4. Toppen bidrag till temat!!! Å just det första två bilderna är för oss "skandinaver" väldigt annorlunda sätt att bära om man säger så.

  SvarSlett
 5. Mycket bra bidrag till temat i veckan. Informativt och lärande om olika barnselar. Samernas komse har jag ju hört talas om och mina egna barn har använt såna där tygstycken. Mycket skönt och perfekt för både mor och barn, den första tiden.
  Det blir roligt och intressant att se hur du kommer att anända mina ord. Du meddelar mig väl när det sker? Så jag inte missar det.

  SvarSlett
 6. Fina bilder på kvinnorna som bär barnen och jag fick lära mig mycket nytt hos dig idag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann, så flott at det vekker interesse. Bloggen min er nettopp for det også. Jeg lærer noe nytt som kan være til nytte for andre!

   Slett
 7. Jeg har alltid synes at det ser vanskelig og tungt ut, men selvsagt er det flott å ha barnet så nær seg. Og man venner seg sikkert til det. Barna liker selvsagt også de vakre fargene! Hilsen fra Tove/fargeneforteller.

  SvarSlett
 8. Flott tolka.
  Herlege bilde av mødre med småbarna på ryggen.

  SvarSlett
 9. Fina och innerliga bilder på temat!
  Kram!

  SvarSlett
 10. Så fina tolkningar du visar! Jag tror små barn trivs mycket bra där på moderns axlar, de ser mycket och vaggas med av moderns rörelser. I Sverige är det nu populärt med en sjal man bär på magen där barnet ligger. Som i en kokong. Men jag skulle inte vilja stå vid en het spis med min baby framför magen...

  SvarSlett
 11. Härliga bilder på kvinnorna med sina barn. Barn trivs förstås med att få vara nära hela tiden. Jättefin tolkning på temat!

  SvarSlett
 12. bar åxå omkring på mina barn men i en sele. Mysigt

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!