torsdag 7. januar 2016

Primstaven; Eldbjørgsdagen og dagen til minne om Knud en hellige




Eldbjørgdagen er norsk navn på 7. januar. I norrøn tid ble dagen kalt eldsdagr jóla, og på Island heter den ennå eldbjargarmessa. Eldbjørg betyr egentlig ildberging, men er stundom blitt oppfattet som navn på en helgen, St. Eldbjørg (i Bohuslän Eldborg). 
Da drakk man «eldbjørgminne», og tok varsler for framtida av drikkekaret. Enkelte forskere har i dette ment å se restene av et tidligere drikkoffer til arneilden som hadde brent gjennom hele julen og som man nå ville berge for det kommende året. Som bevis for dette har man tatt de eldsbøner som ble brukt når man slo drikkofferet (øl) i varmen, f.eks. i Valdres: «Hjelpe meg Gud og Sante Knut, at aldri min varme sloknar ut», eller i Telemark: «So høgt min eld, men inkje høgare og heitare hell». 

Knud den Hellige, Knud 4., Knud Svendsen (cirka 1043 - 10.juli 1086)  var en dansk konge som ble valgt etter broren sin i 1080. Han ble gift med Adele af Flanderen. Han ble drept i Sankt Albani Kirken i Odense etter et opprør. 
Han var Danmarks første martyr og den tiende helgenen. Han må ikke forveksles med Knud Lavard som han var onkel til.

Der findes to helgen legender om Knud. Den første, Passio Sancti Canuti ("Skt. Knuts lidelseshistorie"), blev skrevet ca  1095 av en dansk benediktinermunk i Odense, mens den andre var en krønike skrevet i 1122 av den innflytta engelske presten Ælnoth i Sankt Albani Kirken i Odense, Historia ortus, vitae et passionis Sti. Canuti ("Beretning om Skt. Knuts fødsel, liv og død"). Dette er de første litterære og historiske verkene skrevet i Danmark, og markerer begynnelsen på dansk litteratur. Begge biografier og mirakelfortellingene  forherliger han ut fra de vanlige punktene som skal oppfylles i helgenbiografier: "Knud utmerker seg fra barnsben av ved lærdom og dyd i en slik grad at djevelen i sin misunnelse forleder Knuds brødre og andre til misunnelse, så han en tid må flykte til Sverige." I kapitlet om Knuds kongegjerning framheves hans barmhjertighet mot fattige og hans fromhet. To lover sto fast: Innkrevning av tiende, og at utlenidnger skulle regnes som medborgere. Som en analogi til Jesu lidelseshistorie påstås det at Knud døde utstrakt i korsform med et sår i form av et lansehogg i siden. Kilde

Merker på primstaven: Klokke, svøpe, lite kors




Vi måtte utsette juletrehøstinga en dag, til Bestadagen som er på torsdager. Vi fikk litt hjelp til å ta ned noen av kulene, for i de hvite kulene skulle det ligge de siste restene av julegotteriet. Og riktig nok da kulene ble delt kom det til syne marsipanfrukt: elper, pærer, appelsiner, jordbær, kirsbær og banan!





2 kommentarer:

  1. Klart du måtte vente til bestadagen. Dette var en fin måte å høste juletreet på! Ha en fin januarhelg :)

    SvarSlett
  2. Gjett om det var gøy og smakte godt!
    Forøvrig er det spennende med historie. Takk for det. Hilsen Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.