søndag 22. juni 2014

Stell av peoner


Jeg synes peonene mine er pjuskete og puslete i år. I fjor var det et vell av blomster. Hva kan jeg gjøre for å få opp veksten? Steller jeg dem feil eller er trærne i nærheten blitt for høye og skaper for mye skygge?

Her er svarene:


Finn et solrikt sted
Peoner er ikke spesielt vanskelige planter å få til, så lenge du behandler plantene riktig fra starten av. For det første liker den ikke å flyttes, så det er ingen god idé å dele eller grave opp peoner fra andre hager for å plante i din hage. Etter flytting kan det ta flere år før peonene blomstrer igjen.
Det beste er å kjøpe peon som er dyrket i potte. Da kan den plantes hele sesongen så lenge det ikke er frost i bakken.
Velg plantested med litt omhu. For at peon skal gi rik blomstring, trenger den helst 5-6 timer sol i døgnet. Hvis det er mindre sol på plantestedet, vil peonene vanligvis få en senere blomstringstid. Skal du plante flere peoner, bør du la det være cirka 1,5 meter mellom hver plante.


Plantes grunt
Når du skal plante peoner, er det viktig at du ikke planter dem for dypt. Toppen av jordstengelen skal kun være dekket av 5-7 cm jord. Peoner som settes for dypt, vil blomstre dårlig eller ikke blomstre i det hele tatt.
Det er også svært viktig at du ikke planter peoner i nærheten av rhododendron eller andre surjordsplanter. Peon trives best i moldrik, basisk jord. Bruk gjerne kugjødselkompost med sand på toppen, da trenger du ikke å gjødsle ekstra ved planting.
Plantehullet for en peon av normal kjøpsstørrelse, bør være cirka 75 cm i diameter, og 30-40 cm dypt. Legg 5-10 cm grus, småstein eller leca-kuler i bunn av hullet for å skape god drenering. Bland gjerne inn litt kalk i den jorden du fyller rundt planten. Pass på at det er en liten forhøyning rundt planten, slik at vannet renner bort når det regner mye.
Vanning og gjødsling
Peoner skal ikke vannes i tide og utide. Skal du vanne, skal du gjøre det når knoppene er store eller du ser at nektaren har tørket på knoppene. Hvis du vanner for mye i begynnelsen, hindrer du utvikling av rotsystemet, eller i verste fall gjør at røttene råtner opp. Dryppvanning er ikke egnet for peoner.
Normalt sett trenger ikke peoner så mye gjødsel. Et lite dryss av kalk og kugjødselkompost med noen års mellomrom er nok, og da etter blomstring. Noen strør også på litt beinmel, du kan også strø på aske for å skape skikkelig basisk jord.
Hvis du gjødsler for mye, gjør du samtidig peonen mer sårbar for soppangrep.
Trenger støtte
Siden blomstene blir så store og tunge, er det lurt å støtte opp peonene med ståltråd eller spesielle plantestøtter som du får kjøpt i hagesenteret.Kilde
Kutt ned stenger og bladverk om høsten for å få mer vekst til våren.
Beste plantetid er om høsten!

De trenger nok litt mer sol - eller så har de et hvileår!
Trepeoner
Alle gode ting er tre, og den fjerde følger med.... hva med den femte?
Nå har jeg forsøkt å få en trepeon, alle ulike, til å trives i bedet sammen med de andre peonene fire ganger, men det blir bare med forsøket. Hva gjør jeg feil?

Denne kom med et blad i fjor, i år ingenting. Kun en tørr stamme stikker opp av jorda!

3 kommentarer:

 1. Tusen takk for masse nyttig informasjon.. Jeg skal kjøpe noen i potter og få plantet.. Har solrik plass, og jeg må finne en som er litt lun og i le for sterk vind..
  Tror de trenger en god del sol og at de trives bedre da.. Men disse som du viser bilder av er jo fine..

  Varm hilsen fra Eva

  SvarSlett
 2. Visst är det helt underbart med pioner. de bara älskar jag.
  De är lite nyckfulla tycker jag hur väl man än planterar och sköter dom så blommar de inte men även om man inte bryr sig om don så kan de blomma hur mycket som helst.Dina ser då ut att må bra så fina bilder.
  Ha en fin sommar
  kram Meta

  SvarSlett
 3. Peoner bruker lang tid for å bli store,har en som vokser seg større og større år for år.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!