lørdag 7. juni 2014

Flere go'saker i grøftekanten

Skvallerkål, bedre å utnytte den enn å la seg fortvile over den. For har skvallerkål først fått rotfeste i haven, er den ikke lett å bli kvitt. Lange, kraftige røtter finner feste på de mest utrolige steder og planta produserer kraftfull, grønt bladverk og vakre blomsterstander. Den er veldig god både i salat og til stuing. Fra gammelt av ble skvallerkål brukt av romerne som grønnsak og medisinplante.
Som grønnsak
Plukke unge blader og bladstammen. Vask dem godt og smørdamp dem i en kjele med litt vann og 1ss smør. Tiulsett salt og pepper og la småkoke i ca. ti minutter mens du rører. Sil fra væsken når alt er mørtr og server varm med smørklatt.
Stuing
Unge blader og bladsatmmer finhakkes. Lag en tjukk, hvit saus av 2 ss smelta smør, 3 ss hvetemel og en snau halv liter melk som spes i flere omganger. Ha i det grønne og krydre med salt og pepper. Stuingen blir til suppe hvis den jevnes tynnere, og noe av melken kan erstattes med grønnsaksbuljong.

Løvetann blomstrer på slutten av sesongen nå. De er rike på vitaminer, mineraler og sporstoffer.
Løvetann er en velkjent bruksplante fra gammelt av. Alle deler av den er spiselige, men bittersaften i stilken er som kjent ikke spesielt god.
Både røtter og blader ble før i tida brukt som medisin som skulle hjelpe mot hoste, feber, hemorider, appetittmangel og utslett.
Løvetannvin
10 liter

3 kg blomsterkroner uten stilkfeste
3 kg sukker
vingjær etter eget valg

Skyll blomstene godt i kaldt vann og legg dem i et stort, rent kar. Hell 5 liter kokende vann over og tilsett vingjæren for gjæring, f.eks. halvparten av en flaske vørterøl tettet med vattdott.
Dagen etter siles massen i karet og has over i en ren tiliters vinballong. Ha i gjær/øl. Sukkeret tilsettes i tre porsjoner med en måneds mellomrom. Vinen trenger ikke lang lagring, men liker å godgjøre seg på flasker noen måneder.

Pissenlit-salat
En enkel, god fransk salatvariant. Legg sprøstekte baconbiter og brødterninger sprøstekt i baconfett på en seng av grovt kuttede, friske løvetannblader. Dynkes med en lett, fransk dressing og serveres umiddlebart.

Salat
plukk små løvetannblader, vask dem og press vekk vannet i en salatslynge. Bladene kan hakkes og serveres helt enkelt med en fransk dresing. Kan blandes med hakket skvallerkålblader, lettrømme tilsatt noen dråper sitronsaft, knust hvitløk, salt og pepper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!