onsdag 25. juni 2014

Floral Love; Purple beauties

Fransk lavendel pryder en av kassene i dufthjørnet på verandaen. Denne blomsten er det nærmeste jeg finner i purpur for øyeblikket.
Purpur er en nyanse av fiolett, kanskje ikke alltid så lett å skille fra alle de andre nyansene, men her er et farvekart lånt fra nettet:
Purpur (gresk πορφύρα, porphyra; latin purpura) er et lilla farvestoff som sannsynligvis først ble framstilt av oldtidas fønikere fra purpursnegla (murex). Det er blitt kalt for tyrisk purpur fordi stoffet kom fra den fønikiske byen Tyr, og kongelig purpur fordi det var så kostbart at ble det assosiert med de kongelige. Farvestoffet var en naturlig purpurrød farve som ble verdsatt høyt i antikken ettersom det ikke bleknet, men faktisk ble mer skinnende og intens i fargen med værpåkjenning og sollys.
Ifølge legenden ble fargen oppdaget av Herkules. Da hunden hans kom tilbake med munnen farva av purpur etter å ha tygget på en snegle. Utgravinger tyder på at minoerne på Kreta kan ha framstilt purpur-  i så fall flere århundrer før fønikerne.
Purpurfarven var umåtelig populær blant den romerske overklassen, og purpurfarvet stoff var en av de dyreste luksusartiklene som fantes. Farven ble framstilt ved at snegler ble samlet i store fat og satt til å råtne. Man vet lite om den videre prosessen, men stanken fra millioner av råtnende snegler som må ha gått med til purpurproduksjonen, var ille nok til at det ble særskilt nevnt av antikkens forfattere. Farvesubstansen besto av slimsekret fra en kjertel i de store rovsneglene som ble funnet i den østlige delen av Middelhavet. Disse er sjøsneglene Bolinus brandaris, tornet farve-murex, (opprinnelig kjent som Murex brandaris (Carl von Linné, 1758)), den stripete farve-murex Hexaplex trunculus, og steinskallete Stramonita haemastoma. Farvestoffet er en organisk sammensetning av brom, en klasse sammensetning som ofte finnes i alger og en del annet sjøliv, men langt sjeldnere i biologien til landdyr.

_________
_________

Dette er sRGB farge #990024, påtenkt for å bli vist på en skjerm med en gammakorrigering på 2,2. Det er en representasjon av RHS' fargekode 66A som har blitt likestilt med «tyrisk rød», et begrep som ofte benyttes synonymt med tyrisk purpur.

Puprpur er en rekke nyanser av farven oppstår mellom rødt og blått. The Oxford English Dictionary beskriver det som en dyp, rik skygge mellom Crimson og fiolett. Lilla er halvveis mellom magenta og fiolett på RGB (HSV) farvehjul.Kilde

4 kommentarer:

 1. Nydelig nyanser. Liker dem alle.

  Håper du har gode sommerdager.

  SvarSlett
 2. Tro om det er den fargen jeg har på toppen min i dag, for det er en lekker farge.
  Tenker nok at du har flotte sommerdager og kan sysle med mye og mangt..

  Varm hilsen fra Eva

  SvarSlett
 3. Jag älskar purpur. Alla nyanser är lika läckra.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!