onsdag 12. desember 2012

Julestjernas dag







Oppdagelsen av julestjerna
Det var USAs første ambassadør til Mexico, Joel Roberts Poinsett, som har fått æren av å ha ”funnet” julestjernen, og ha begynt å dyrke den. De første plantene ska ha blitt sendt fra Mexico til Maryland i 1828. Julestjernas moderne kommersielle historie startet med Albert Ecke som kom fra Tyskland til California i 1900. Han slo seg ned der i 1906 og begynte en allsidig ranch med fruktdyrking og husdyr. Det var imidlertid blomster som lå hans hjerte nærmest, og han fattet snart interesse for julestjernen som på det tidspunktet var vanlig i mye av California. I USA var den på den tiden er hageplante, som tilfeldigvis blomstret ved juletider. Der var ingen salg av julestjerner til jul. Albert Eckes sønn, Paul, fik den ideen, at denne planten måtte kunne selges til jul. Han startet med å plante til åkre med julestjerner, og høstet snittblomster som ble budt fram til jul, blant annet i Beverly Hills og Hollywood. Dette var så vellykket at Ecke-farmen snart måtte utvides. Fra 1923 til midt på 1960-tallet var Ecke-farmens hovedinntekt å produsere morplanter av julestjerner, for salg til gartnerier over hele USA.

Kilde: p2-akademiet

På nahuatl, språket til aztekerne, ble planta kalt Cuitlaxochitl eller  cuetlaxochitl (fra cuitlatl, rester, og xochitl, blomst) som betyr "blomst som vokser i rester eller jord." Aztekerne brukte anlegg for å produsere rødt fargestoff og som febernedsettende medisiner. I dag er det kjent i Mexico og Guatemala som "Noche Buena" som betyr julaften.

I følge aztekernes tro fikk blomsten sin karakteristiske røde farge da en gudinnes blod dryppet ned på bladene.

Blomstens tilknytning jula begynte i det 16. århundre i Mexico, hvor legenden forteller om en ung jente som var for fattig til å gi en gave til feiringen av Jesu fødselsdag. Fortellingen går ut på at jenta ble inspirert av en engel til å samle ugress fra veikanten og plassere dem foran kirkens alteret.
Fra ugresset spirte det vakre julestjerner.
Franciscanermunker i Mexico begynte å pynte med stjerna til jul 1600-tallet og den røde farven symboliserer blodoffer gjennom korsfestelsen av Jesus.
I Spania er den kjent som "Flor de Pascua" som betyr "Påskeblomsten". Både i Chile og Peru, ble blomsten kjent som "Andes krone".
Kilde: Wikipedia


Også kjent som julens blomstLegenden forteller at julestjerner vokste til å begynne med som et unnselig ugress. Da ei lita jente som ikke hadde mulighet til å skaffe en dyrere gave - plasserte den  et kirkealterforvandlet de seg til strålende, røde blomster. De symboliserer godt mot og lystighetdesember er julestjerna en naturlig del av feiringen av Jesus fødsel.

Julestjerna vil ikke ha for mye vann. La jorda tørke opp mellom vanningene. Når den blomstrer kan den trenge vann annenhver dag om den står varmt.
Temperaturer mellom  15 ̊ og 22 ̊C er best. den beste plasseringa er et lyst rom da beholder den farven best.
Den trenger ikke gjødsels de første ukene for den har nok næring i jorda. Gi gjødsel en gang om måneden etter jul. For at den skal blomstre neste år, må den stå  minst 14 timer i totalt mørke fra oktober. 

1 kommentar:

  1. Se der kom ditt innlegg om julestjernen også. Takk for utfyllende informasjon!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.