fredag 14. desember 2012

Julekalenderen; 14. adventsdag, marsipangris


Til jul er marsipangrisen som regel i både original form og med overtrukket sjokolade.
Salget av julemarsipan starter allerede i oktober, og ifølge Nidar spiser 650 000 nordmenn julemarsipan den første måneden den er i salg. Oj, vi er ikke flinke til å holde fingrene fra fatet!
Den er blitt en tradisjonell premie til den som finner mandelen i julegrøten.
Gudene vet hvordan marsipangrisen ble den ultimate mandel-i-grøten-gaven, men det som er sikkert er at ordet marsipan kommer i fra latin, marcus latis, og betyr Marcus`brød. Det har funnet bevis på at marsipan ble framstilt allerede på 900- tallet, og venetianere, lubecianere, florentinere og kyprioter hevder at de fant opp produktet, som på 1600-tallet var et velkjent middel mot søvnløshet.
I riktig gamle dager, altså 1800-tallet, var det for ugifte kvinner for øvrig MYE viktigere å få mandelen i grøten fordi det i følge myten betydde at man skulle bli gift i løpet av det neste året.  Satt sammen av litt ulike klipp!


Test deg sjøl: Hva slags julegris er du? Kanskje du er en polkagris, han som er aktiv ute hele dagen for deretter å synke ned i den varme godstolen og få hvit panne, rød nese, hvit munn og rød hake osv.

http://no.wikipedia.org/wiki/Marsipan

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!