mandag 3. desember 2012

Julekalenderen; 3. adventsdag, snømann
En snømann er en menneskeaktig figur laga av snø, ofte av store snøballer. Figuren kan lages av bare snø, men blir ofte pynta med annet materiale, f.eks. småstein til øyne,og gulrot til nese, kvister til hår eller armer, og annet utstyr som lue eller skjerf.


Figuren lages oftest av barn, eller voksne sammen med barn, som en lek med snøen, gjerne i begeistringa over den første snøen som faller om vinteren.

Den eldste dokumenterte snømannen man hittil kjenner til, er ifølge amerikaneren Bob Eckstein gjengitt som en bokillustrasjon i middelaldermanuskriptet til en tidebok (katolsk bønnebok) fra 1380. Det ser imidlertid ikke ut til at snømenn blir vanlige før på 1700- og 1800-tallet. Ei bok fra Antwerpen fra 1772 har 24 bilder av snøfigurer. Første gang en snømann var på omslaget av et magasin, var i1852.


Henta fram fra et gammelt album


Verdens største snømann
Flere steder har forsøkt å lage rekordstore snømenn som turistattraksjoner eller for å tiltrekke seg oppmerksomhet av andre grunner. Ikke sjelden har det vært arrangert uhøytidelige konkurranser i snømannbygging. Verdens høyeste snømann skal være «snøkvinnen» Olympia, oppkalt etter den amerikanske senatoren Olympia Snowe. Figuren ble reist i løpet av to måneder ved hjelp av heisekraner i Bethel i Maine  i USA i mars 2008 og var 37, 21 meter høyt.

1 kommentar:

  1. Snømann er et favorittsymbol! Nå må jeg finne fram stearinsnømannen, som alltid står ved gamleklokka på hylla i gangen. Forærte dattera mi en snømann i glass advent for et par år siden, til å ha på hybelen. Den er nå hennes faste adventspynt... (hun broderte forresten et lite snømannbilde som står på buffeten her).

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!