tirsdag 4. desember 2012

Julekalenderen; 4.adventsdag, julebjella

Ringing av klokker kan spores tilbake til hedenske vinterfeiringer. På den tida skremte lyden av bjellene bort onde ånder i natta. Folk hadde det festlig mens klokkene ringte og lagde støy. "Det var for mye moro å bare bruke klokkene til å holde demoner unna". Så over tid ble ringingen en del av aktivitetene under festlige arrangementer. 
Bjellene kungjorde en ankomst eller starten på en hendelse eller aktivitet. De varslet gode tider. De varslet dårlige tider.
Med bakgrunn i disse gamle tradisjonene begynte kirkene å ringe med klokkene for å innlede den kristne jula.
I dag spiller de en viktig og hyggelig markering på starten av høytida. De ringer inn jula, for å forkynne Kristi fødsel, og de ønsker det nye året velkommen.

Bjeller, spesielt kirkeklokkene, har tradisjonelt vært forbundet med jula i lang tid. I anglikanske og katolske kirker begynner kirkedagen ved solnedgang, så gudstjenesten etter det er den første gudstjenesten på neste dag. Så en gudstjeneste på julaften etter solnedgang er tradisjonelt den første gudstjenesten på juledagen! I kirker som har klokker, ringer de for å signalisere starten på denne gudstjenesten.
I noen kirker i Storbritannia er det tradisjon for at den største klokka i kirken ringer fire ganger i timen før midnatt. Deretter er alle klokkene med i feiringen.
I den katolske kirka er julen den eneste tiden på året at gudstjenesten blir holdt ved midnatt. Det er fordi det i den tidlige kirka ble det antatt at Jesus ble født ved midnatt sjøl om det aldri har vært noe bevis for dette! Mange kirker har midnattsgudstjenester på julaften, men ikke hver menighet vil ha en messe eller nattverd som en del av denne gudstjenesten.
I mange katolske land som Frankrike, Spania og Italia er midnattsgudstjenesten svært viktig, og alle i menigheten prøver å delta på den.
I viktoriansk tid var det svært høytidsstemt å gå i prosesjoner og synge julesanger med små håndbjeller. Noen ganger kunne det bare være bjelleklang og ingen sang! Å ringe med bjeller er fortsatt populært i mange land.
Kilde: Juletradisjoner

Julenissens bjeller sang tingeling.
Tingelingeling, tingelingeling
Julenissens bjeller sang tingeling,
men en liten bjelle sa boing!
Reinsdyra ble redde kan du forstå 
Nissen lurte på hvordan det skulle gå 
Hvordan skulle han få bjellen i stand,
den bjellen som bare sa boing!
Da ristet alle bjeller seg og en for en sa tingeling. 
Så fant han den som var så lei og fikset den som ingenting
Lykkelig og glade dro de avsted julesleden gled over is og sne 
Julenissens bjeller sang tingeling og ingen små bjeller sa boing!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!