lørdag 8. desember 2012

Julekalenderen; 8.adventsdag, snøkrystaller
Hver snøkrystall er unik, men ser man nærmere på dem, er det likevel mange likhetstrekk i oppbygningen.
Krystaller er faste forbindelser, og det som skiller krystaller fra andre faste forbindelser, er at det eksisterer et indre ordnet mønster av atomer eller molekyler. For å beskrive detaljene i en krystall, behøver en bare å beskrive den minste enheten som mønsteret består av og så beskrive hvordan disse enhetene er stablet.
Atomene/molekylene ordner seg i et regelmessig mønster fordi dette er en gunstig måte å spare energi på. På samme måte som systemet sparer energi ved at den indre strukturen ordnes, sparer systemet også energi ved at overflaten danner et regelmessig mønster. Når overflaten er så ordnet som mulig, vil krystallen få plane flater og spisse kanter.
Den indre strukturen i krystallen er på denne måten med på å forme flatene som dannes.
Det magiske tallet seks
Alle snøkrystaller er ”sekskantede”.
Vannmolekyler danner sekskantede ringer som danner innmaten i prismene.
Det er omtrent 1 300 000 prismer langs en enkelt arm på en snøkrystall som er en millimeter
Hvorfor stjerne?
Når en krystall vokser, bruker den opp vannmolekylene i luften omkring. Derfor dannes det en sone med mindre luftfuktighet i umiddelbar nærhet av krystallen. Etter hvert som krystallen blir større, blir det kortere vei fra hjørnene på krystallen til områder med høyere luftfuktighet enn det er fra midten av sideflatene . Siden hjørnene på den måten får større tilgang til vannmolekyler enn sideflatene, vil de vokse raskere og danne ”armer” på krystallen. Dette gir enda tregere vekst av flatene fordi hjørnene ”stjeler” det meste av vannet i luften omkring. Ettersom armene blir store, vil hjørnene på disse også kunne begynne å vokse raskere enn flatene på armene. På denne måten dannes nye armer. Dette kalles dendrittisk vekst etter det greske ordet for tre.
laringen, bør vi kanskje slå i hjel myten om at alle snøkrystaller er så symmetriske. Det er lett å finne snøkrystaller hvor ikke alle armer er like, men de fleste som tar bilder av krystaller, synes de er penere når alle armene er like. Derfor finnes det mange flere fotografier av meget symmetriske krystaller enn av dem som er mindre symmetriske.
All informasjonen er hentet fra - og det finnes mer:

2 kommentarer:

  1. Oij, så hyggelige og interessante innlegg du har laget i desember. Jeg har knapt vært innom bloggen på grunn av reising i jobb og fritid. Det blir lite adventsfølelse av slikt. Prøver å tone meg inn i dag og da var bloggen din en inspirasjon. Jeg får vel ta en pause i syskolebloggingen selv om jeg nå er midt i et tekstilleksikon.
    Ønsker deg ei fin adventshelg!

    SvarSlett
  2. Interesting post, just explored your post, had never before visited this blog, but realized that your post is really nice, just love your blog!!!
    pearl district penthouse

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!