lørdag 1. desember 2012

Julekalenderen; 1.adventsdag, julestjerna

Den gamle strie/filtkalenderen lever livet sitt hele året gjennom på loftet. Denne åklebroderte kalenderen henges opp på veggen i trappeavsatsen hver 1. desember. Den har rukket å bli noen år den også. Kalenderen består av fire remser med ett broderi for hver dag. Den siste remsa har flere broderier for å få denne remsa like lang som de andre. Egentlig starter hver remse med lys, men det er jo sjelden advent starter med en søndag som den gjør neste år.
Da er det greit å bruke mulighetene som finnes på photoshop - vips blir to prikker til en, og datoen stemmer  - i alle fall på bloggen!

Euphorbia pulcherrima
Planten julestjerne, med Euphorbia pulcherrima som botanisk navn, kommer opprinnelig fra sentral Amerika. I høylandet der blomstrer planten naturlig når dagene blir kortere, rundt juletider. Aztekerne i det sørlige Mexico brukte i sin tid de røde bladene til å utvinne et rødt fargestoff brukt til tekstilfarging. Fra melkesaften lagde de en febermedisin. Det sies at Montezuma, den siste store Aztekerkongen, fikk fraktet inn nye, friske julestjerner til sitt hoff, som lå der Mexico city ligger nå. Det ligger for høyt til å dyrke julestjerner.
Det var trolig tidlig etter at kristendommen kom til Mexico, at julestjerna ble knyttet til feiringen av julehøytiden. På 1700-tallet kom noen fransiskanere til fjellområdene rundt byen Taxco og slo seg ned der. De ble også betatt av denne blomsten og tok den i bruk i en stedlig prosesjon – Fiesta of Santa Pesebre. Der finnes også en legende om hvordan blomsten fikk farge, da en fattig indianerjente ikke hadde annet enn enkle ugras til kirken til jul til alteret på en lokal kirke.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!