tirsdag 28. august 2018

Ny, utsatt sesong


Blåbringebær

Søndag var jeg på nedlagte Røds Bruk område i anledning ukas utfordring på Gems weekly photochallenge. Samtidig kikka jeg etter bjørnebær og blå bringebær. Det var bare inntørka bær ved siden av nye blomster! Her har naturen gitt seg sjøl en ny mulighet. Håper bærene får anledning til å modnes en gang i oktober!
Smakte på mosa bjørnebær i går kveld. Et quizspørsmål var å bestemme hva slags bær tre ulike moser var lagd av. Vi bomma fullstendig. Det vi trodde var rabarbra, var røde plommer, det jeg mente måtte være pasjonsfrukt ev kaktusfrukt, var tindved, og det jeg påsto var svartsurbær (aronia) var bjørnebær som slett ikke var søte slik jeg hadde forespeila meg.
Egentlig er bjørnebær et samlenavn på mange forskjellige arter, og bare her til lands kjenner man til 36 ulike småarter som varierer i farve, form og størrelse. 

OM BJØRNEBÆR
Bjørnebær er i form og fasong en blanding av bringebær og multer, men fargen er fra mørk fiolett til nesten svart. Smaken er også noe mindre søt enn andre bærtyper. 
Bjørnebær vokser vilt i Nord-Europa, Asia og Amerika. Selv sør i Norge kan vi finne viltvoksende bjørnebær. Mens bringebær løsner fra bærtappen ved modning og er hule inni, er bærtappen fast i bjørnebæret også etter modning. Både bær og bærtapp skal spises. Det finnes flere varianter bjørnebær hva gjelder form, farge og størrelser.
Bruksområde
Bjørnebær passer godt som tilbehør til is eller yoghurt. Fruktsalat med bjørnebær kan også anbefales. Bjørnebær egner seg også til terte, kake og pai. De kan også spises naturell med litt sukker og fløte eller varmes til is.
Egenskaper
Bjørnebær er en kilde til vitamin C og kopper, i tillegg til å ha et høyt innhold av kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Bjørnebær ser ut som sorte bringebær, og har en saftig og syrlig smak med litt sødme, som du gjerne må prøve i viltsausen! Kilde
Egentlig ikke rart jeg tok feil!

Medisinplante

Gjennom historien er bjørnebær blitt brukt som medisin mot en rekke helseplager og sykdommer. Rot, blad og røtter har vært brukt mot blant annet fordøyelsesplager, sår, feber og blærekatarr. Selve bæret har derimot først og fremst blitt brukt som mat.Kilde
Rundt huset vårt i Lia, vokser det masse bjørnebær. Kanskje verdt å ta med seg det gamle bærspannet og plukke til helga!

1 kommentar:

  1. Flott at du også skriver om bjørnebær. Jeg hadde jo nettopp et innlegg om det samme. Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.