lørdag 25. august 2018

Litt kokkelering

Nypesuppe er et kjært minne fra barndommen. Mamma kokte hver august nydelig nypesuppe. Det var stas. Mannen min har ikke de samme minnene, men jeg håper likevel suppa vil smake!
I de siste dagene har jeg sett at nypene har fått en nydelig rødfarve, og det har fått meg til å tenke på hvilken ressurs de er.
Jeg har plukka tre ulike typer nyper, en fra naboens busk ( midterste bilde: vanlige nyperoser) og to fra egne ( første bilde: hvite blomster og siste bilde: mørke røde). Dessuten har jeg spedd på med gamle, tørka nyper til nypemosen.

Nypemos:
330 g nyper
1dl vann
1,5 dl sukker
0,07 ts sitron saft
Nypesuppe:
7 dl nyper
1 l vann
1 dl sukker
 mandler

 rømme ev crème fraîche
Nypemos: Nypene trenger ikke renses, men fjern stilk og blomst. Kok nypene møre i vann ca. 1 time, bruk lokk. Gni små porsjoner av nypene gjennom en sikt, bruk en treskje eller en slikkepott. Tilsett litt av kokevannet om det er vanskelig å mose nypene. Nypesteinene skal ligge igjen i sikten. Fjern steinene før du moser en ny omgang med nyper. Kok eventuelt opp stein og nypeskall og mos nok en gang og mos på nytt. Mål opp nypemosen og ha i en kasserolle sammen med sukker og askorbinsyre (dvs sitronsyre) eller sitronsaft. Kok opp under omrøring og la koke et par min. Fyll på rene glass, avkjøl, sett på lokk og oppbevar i fryseboks. 
Nypesuppe: 
Plukk nypene fullmodne, røde og faste. Del nypene i to og rens dem for frø. Et godt tips er å skylle de rensede nypene i kaldt vann for å fjerne siste rest av frø. Kok nypene møre i vann uten sukker. Mos dem med stavmikser. Kok opp og smak til med sukker. Om nødvendig med potetmel rørt ut i litt kaldt vann eller rømme. Server med hakkede mandler og rømme.

Smak og behag kan ikke diskuteres: den var ikke så gæ´ær´n!

Jeg burde nok ha latt den få en omgang til med mikseren!

Og jeg synes ikke det er lettvint å la frøene sitte på under koking for så å kryste nypekjøttet gjennom en sil. Her kom jeg over en metode som virker mye smartere:


Del alle nypene i to, og skjær av den grønne stilken som sitter igjen. Legg i fryseren.
Når halvdelene er frosne, er det bare å vippe ut frøene med en teskje, de kleber nesten ikke lenger i det hele tatt. Bare pass på å ta ut små porsjoner av fryseren av gangen, nypene tiner fort!
Slik lager jeg nypesyltetøy, eller nypemos som kanskje er mer korrekt:
Legg de rensede nypene i en kjele, og fyll halvveis opp med vann.
Kok på svak varme i 30 – 45 minutter under lokk.
Kjenn etter med en gaffel at de er myke.
Mos gjennom en sil, eller bedre; mos dem med stavmikseren eller i en kjøkkenmaskin.

Tilsett sukker etter smak, dette er viktig, for de varierer veldig i sødme, men begynn med ca 1 dl per 3 dl  ferdig moste bær2 kommentarer:

 1. Jeg vet det her bare for te... Takk for den interessante oppskriften.
  Jeg elsker supper :-))
  God helg deg. Hilsen fra Viola

  SvarSlett
 2. Fryktelig jobb å mose med steinene i.
  Jeg tok ut frøene de få gangene jeg kokte nyper for mange år siden, men det klødde på fingrene. Det med å fryse dem høres lurt ut. Nyper er sunt!
  Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.