Nypesuppe er et kjært minne fra barndommen. Mamma kokte hver august nydelig nypesuppe. Det var stas. Mannen min har ikke de samme minnene, men jeg håper likevel suppa vil smake!
I de siste dagene har jeg sett at nypene har fått en nydelig rødfarve, og det har fått meg til å tenke på hvilken ressurs de er.
Jeg har plukka tre ulike typer nyper, en fra naboens busk ( midterste bilde: vanlige nyperoser) og to fra egne ( første bilde: hvite blomster og siste bilde: mørke røde). Dessuten har jeg spedd på med gamle, tørka nyper til nypemosen.
Nypemos:
330 g nyper
1dl vann
1,5 dl sukker
0,07 ts sitron saft
Nypesuppe:
7 dl nyper
1 l vann
1 dl sukker
mandler
rømme ev crème fraîche
Nypemos: Nypene trenger ikke renses, men fjern stilk og blomst. Kok nypene møre i vann ca. 1 time, bruk lokk. Gni små porsjoner av nypene gjennom en sikt, bruk en treskje eller en slikkepott. Tilsett litt av kokevannet om det er vanskelig å mose nypene. Nypesteinene skal ligge igjen i sikten. Fjern steinene før du moser en ny omgang med nyper. Kok eventuelt opp stein og nypeskall og mos nok en gang og mos på nytt. Mål opp nypemosen og ha i en kasserolle sammen med sukker og askorbinsyre (dvs sitronsyre) eller sitronsaft. Kok opp under omrøring og la koke et par min. Fyll på rene glass, avkjøl, sett på lokk og oppbevar i fryseboks.
Nypesuppe:
Plukk nypene fullmodne, røde og faste. Del nypene i to og rens dem for frø. Et godt tips er å skylle de rensede nypene i kaldt vann for å fjerne siste rest av frø. Kok nypene møre i vann uten sukker. Mos dem med stavmikser. Kok opp og smak til med sukker. Om nødvendig med potetmel rørt ut i litt kaldt vann eller rømme. Server med hakkede mandler og rømme.
Smak og behag kan ikke diskuteres: den var ikke så gæ´ær´n!
Jeg burde nok ha latt den få en omgang til med mikseren!
Og jeg synes ikke det er lettvint å la frøene sitte på under koking for så å kryste nypekjøttet gjennom en sil. Her kom jeg over en metode som virker mye smartere:
Jeg burde nok ha latt den få en omgang til med mikseren!
Og jeg synes ikke det er lettvint å la frøene sitte på under koking for så å kryste nypekjøttet gjennom en sil. Her kom jeg over en metode som virker mye smartere:
• Del alle nypene i to, og skjær av den grønne stilken som sitter igjen. Legg i fryseren.
• Når halvdelene er frosne, er det bare å vippe ut frøene med en teskje, de kleber nesten ikke lenger i det hele tatt. Bare pass på å ta ut små porsjoner av fryseren av gangen, nypene tiner fort!
Slik lager jeg nypesyltetøy, eller nypemos som kanskje er mer korrekt:
• Legg de rensede nypene i en kjele, og fyll halvveis opp med vann.
• Kok på svak varme i 30 – 45 minutter under lokk.
• Kjenn etter med en gaffel at de er myke.
• Mos gjennom en sil, eller bedre; mos dem med stavmikseren eller i en kjøkkenmaskin.
• Tilsett sukker etter smak, dette er viktig, for de varierer veldig i sødme, men begynn med ca 1 dl per 3 dl ferdig moste bær
Jeg vet det her bare for te... Takk for den interessante oppskriften.
SvarSlettJeg elsker supper :-))
God helg deg. Hilsen fra Viola
Fryktelig jobb å mose med steinene i.
SvarSlettJeg tok ut frøene de få gangene jeg kokte nyper for mange år siden, men det klødde på fingrene. Det med å fryse dem høres lurt ut. Nyper er sunt!
Hilsen Tove/fargeneforteller