tirsdag 8. desember 2015

Primstaven; Marias unnfangelsesdag


Murillo Immaculate Conception, 1660

Saint Anne (også kjent som Ann eller Anna, Anne eller Hanna, fra hebraisk Channah חַנָּה, som betyr "gunst" eller "nåde") av Davids hus og linje, var mor til jomfru Maria og bestemor til Jesus Kristus, ifølge kristen og islamsk tradisjon. Marias mor er ikke navngitt i de kanoniske evangeliene, og heller ikke i Koranen. Annes navn og at hennes ektemann Joachim kommer bare fra apokryfe evangelier, hvorav Protoevangelium av Johannes (skrevet kanskje rundt 150) synes å være det tidligste som nevner dem.  Kilde


Nina – en gudinne

Nina har mange mulige opprinnelser.
Nina er er for det første av russisk opprinnelse, og også her har vi flere muligheter.
Det kan være en russisk diminutiv av Anna, som igjen stammer fra det hebraiske navnet Hanna, som er avledet fra det hebraiske ordet channah, som betyr «gunst, nåde».
En annen russisk mulighet er at det er en kortform av Antonina, en feminin form av det tyske navnet Anton, fra det romerske slektsnavnet Antonius.
En tredje russisk variant er at Nina er en form av navnet Nino, som dels er et georgisk kvinnenavn, dels et italiensk mannsnavn.
Videre er Nina i Europa ofte en forkortelse for navn som slutter på -nina, og -nine.
Sist men ikke minst kan Nina komme fra det det greske navnet Ninos, med opphav i det assyriske Nin, «gudinne, herskerinne».
Ordet nina betyr for øvrig «snill, hyggelig» på persisk, «vakre øyne» på hindu, «mor» på swahili, «venn» på arabisk, «blomst» på gammelgresk og «ild» på indianerspråket Quechua. På spansk betyr ordet niña «liten jente».

Fra ordlisten: Diminutiv er et forminskelsesord, avledning eller sammensetning som betegner en mindre form av det som stamordet betegner, ofte med nedsettende eller kjærtegnende betydning (f.eks. mannsling, småtroll); meget liten.Diminutivdannelser er særlig kjent fra italiensk og slaviske språk; f.eks. it. libretto (‘liten bok’, av libro, bok); russ. vodka (‘det lille, koselige vannet’, av voda, vann). Kilde

Om maleriet
Ferdig: 1678
Medium: Olje på lerret
Dimensjoner: 206 × 144 cm 
Vises på Prado museet i Madrid, Spania


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.