onsdag 2. desember 2015

Juledrammen

Bruk 45% eller 60% ukrydret brennevin  blanda ned med rent vann til ca. 35%. Til bærbrennevin anbefales 40%. Det er ikke lurt å bruke for sterkt brennevin. Da trekkes uønskede stoffer ut av plantene. Ønskes en sterkere juledram, kan det ferdige krydderbrennevinet sprites opp til opp imot 40%. Husk at vannet du bruker må være rent

Mange av urtene kan kjøpes i løs vekt på apoteket dersom egen innhøsting er blitt forsømt.

Til juledrammen passer kristorn spesielt godt, men bladene skal plukkes i mai/juni, så årets ingredienser må kjøpes.

Kristtorn (Ilex)

Maj-juni: I blomstringstiden plukkes de nye lysegrønne, blanke og glatte blade (ikke blomsterne).
Trækker 2-3 dage, og den grønlige ekstrakt vinder ved lagring. Kilde

Malurt bitter (hagemalurt) - Artemisia absinthium og Strandmalurt - Artemisia maritima
Absinthium betyr uten søtsmak, dvs bitter. En hardfør plante som vokser helt opp til Nordland. Bruk ekte malurt fra egen hage eller strandmalurt (Artemisia maritima), ikke norsk malurt eller markmalurt.
Malurt er en storvokst, flerårig, aromatiskt duftende urteplante med sølvgrå blader. Stilken er oppreist og kan bli opp til nesten en meter høy. Bladene har dype fliker med flate, ganske grove bladfliker, både bladens overside og underside har sølvaktig behåring. Malurt blomstrer fra juli til september. Blomsterkorgene er hengende og sitter i grenlignende klaser. Korgene er små og har grålodne 'isfjell' og gule blomster.
Den sølvgrå behåringen og de relativt bredflikede bladene, samt den sterke og mettede aromatiske duften gjør malurt lett å kjenne igjen.
Til 70 cl brennevin tar man 6-8 spede, lysegrønne skudd av malurt, 5-10 cm lange (evt. tørket). Får trekke fra 2 timer til ett døgn (prøvesmak). Filtrer og tapp på flaske. Ferdig dram vinner på å lagres.
Malurt inneholder thujon - og det anbefales ikke daglige inntak i hele julen.

Pors - Myrica gale
Vanlig plante ved kysten helt opp til Troms.
Plukk 1.5 dl hannrakler av pors på Valborgaften (30 april). La dem trekke i 70 cl brennevin i 12 timer. Filtrer og tapp på flaske. Vinner mye på å lagres.
Plukk 1 dl nyutsprungne blader av pors om våren. La dem trekke i 70 cl brennevin i 1-1,5 dager på et mørkt sted. Filtrer og tapp på flaske. Vinner mye på å lagres.
Hurtigdram av pors. Plukk porsblader og fyll en flaske, ha på brennevin og la stå en time. Nå har du pors juledram å by på.

Kvann - Angelica archangelica
3 dl oppklippede blader fra kvann legges i 35 cl brennevin. Får trekke i ett døgn. Filtrer og ha på flaske. Vinner mye på å lagres.
1 dl frø (plukket om høsten) fra kvann legges i 35 cl brennevin. Får trekke i ett døgn. Filtrer og ha på flaske. Vinner mye på å lagres.

Krekling - Empetrum nigrum
1 dl modne kreklingbær legges i 70 cl brennevin. Etter fire uker filtreres bærene bort. La flasken stå mørkt, og lagre leeenge (6 mnd - 3 år)

Hyll - Sambucus nigra
Plukk de hvite blomsterskjermene i juli når de blomstrer. 2-3 kraftige blomsterskjermer legges i 35 cl brennevin i 2 døgn. Filtrer og tapp på flaske. Trenger ikke å lagres for å forbedre smaken.

Einerbær - Juniperus communis
50 lett knuste, modne einerbær legges på 70 cl brennevin. La det stå en uke. Sil gjennom et rent klede og tapp på flaske. Ristes før bruk. Vinner mye på å lagres. Rist flasken før du skjenker i glasset!

Løvetann - Taraxacum
Plukk friske blomster. De grønne delene fjernes, bruk kun de gule. Et 'Norgesglass' fylles med oppdelte blomster, som dekkes med sprit. La dette trekke i en uke, filtrer, og fyll på flaske. Kan nytes umiddelbart, men vinner på lagring. Drammen får en gylden gulfarge, av og til gyldenrød. Til likør brukes samme oppskrift som for dram, men tilsettes 4 dl sukker og saften av en sitron til 70 cl sprit.

Tranebær - Vaccinium oxycoocus
Tranebær vokser på torvmyrer over hele landet. Tranebær er rik på C-vitaminer. De smaker surt pga et uvanlig høyt syreinnhold. Blant de syrene som inngår er benzosyre, kjent som et godt konserveringsmiddel. Tranebær brukes i likhet med tyttebær mye i matlagingen (saft) og til matretter (syltetøy).
Tranebær skal ha frost, og det får de best i fryseren. Mens de ennå er frosset fylles de i et glass med tett lokk og dekkes med brennevin i 2 måneder. Efter filtrering gjennem et kaffefilter, fortynnes det etter smak, ca. 1 - 6.

Til krydring av brennevin finnes det et utall av urter å bruke. Det er bare å bruke fantasien og prøv ut. 


2 kommentarer:

  1. Hei! Her var det mange spennende oppskrifter på juledram.Det er vel bare å sette i gang da :) Her bøtter regnet ned i dag, og det blir utrolig sølete ute. Håper det gir seg snart :) Kos deg i adventstiden :)

    SvarSlett
  2. Tror ikke jeg skal gi meg i kast med dette! Hilsen Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.