mandag 7. desember 2015

Dyppe lys med tre armer
Jeg har lenge hatt lyst til å dyppe trekongerslys, og spurte om noen kollegaer ville være med på eksperiment. Sendte dem denne leka og håpa på positivt svar. Det endte opp med juleverksted der 5 av oss dyppa lys. I adventstida er det lilla nynser som gjelder på klær for meg!

Hva vil kona synes om dette, tro?
Det er en betingelse for å lykkes. Det er å ha rett redskap. Vi hadde verken termometer eller dyp nok kjele til lysmassa. Men det hindra oss ikke i å forsøke. Lysa fikk bare bli litt lavere. Vi starta med julemiddag etter arbeidstid og gikk i gang med å smelte lysmassa klokka fem. Vi ga oss litt før ni, og til tross for mistrøstige lys i starten, fikk de fasongen etter hvert - og ble til slutt ikke så aller verst.

På hjemveien klarte jeg å knekke en arm, men den lot seg heldigvis reparere med et gammelt ferdiglys. Litt rødt bånd vil gjøre susen, skjule skaden og julepynte lyset!

Lysene skal brennes ned denne dagen: 
Trettendagen, tretten dags jul, eller Epifania feires 6. januar. Dagen feires til minne om at de tre vise menn fant stallen og så Jesusbarnet. 
De tre vise menn kom langveis fra, og deres besøk i stallen representerer julebudskapets ''første skritt ut i verden''. Et trearmet lys tennes på denne dagen. Her ser du hvordan et slikt lys lages.
Karimesse, 25.nov var merkedagen for lysstøping. Var det fint vær den dagen, ble det fine julelys. Lyset ble tent første gang julaften og brente litt hver dag. Man tok varsel av lyset; brant det stille, ble det et godt år. Spraking og urolig flamme ville gi uår. Kilde
Se Karimesse!

http://www.kunnskapsbasen.com/stoping-av-stearinlys/
http://tradisjoner.no/text124.html
http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/818720
http://svenska.yle.fi/artikel/2007/12/02/stopa-ljus-med-tre-armar
http://www.hosinger.se/2009/12/07/ljusstopning/

1 kommentar:

  1. Hei! Så fine Helligetrekongerlys, jeg syns de er finest når de ikke er helt perfekte. Jeg kjøpte sånne for mange år siden på en messe på en folkehøyskole, som elevene hadde laget selv. Ha en trivelig adventstid :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.