søndag 13. desember 2015

Primstaven, Lussinatt


Vicente Carducho


13. desember Lussimesse er minnedag for St. Lucia.
Skytshelgen for Siracusa; for bønder, angrende prostituerte, glassmestere, kusker, syersker, salmakere, skreddere, vevere, knivsmeder, skrivere, notarer, vaktmestere og dørvoktere; i England forfattere, advokater, tjenerinner og dørselgere; for synet; for blinde, syke barn, mot øyensykdommer, legemlig og sjelelig blindhet, blødninger, halsinfeksjoner og dysenteri. Kilde
Sta. Lucia var en ung kvinne som led martyrdøden i Syrakus år 304. Luica er beskytter av de som er blinde siden hun rev ut øynene sine og ga dem til en frier som ikke kunne se seg mett på dem.... Luica ville heller ofre seg til Gud!
Dagen falt i middelalderen sammen med vintersolverv, og dette er bakgrunnen for skikken med Lucia-lys osv. 
Lussinatt var troll og tusser ute. Juletiden begynte, alt grovarbeid skulle være ferdig.
Regnet som årets lengste natt pga kalenderforskyvning. 
Merket er en lysestake, en fakkel, et bål, et lys eller et kors.
Palmegreinen symboliserer hennes seier over ondskapen.
Jeg skal være ærlig og røpe at jeg aldri har hørt legenden om den hellige Luica, for meg var historien om livet hennes ukjent inntil jeg gjorde noen søk i forbindelse med dette innlegget. Mulig jeg ikke er alene om å være uvitende. Det skal jeg sjekke ut ved å lage et spørsmål om Luica i årets julequiz for elevene.
Hvorfor har nesten alltid Santa Luica et par øyne på et fat som attributt?
1. Hun mistet synes i en ulykke 2. Hun var født blind 3. Hun rev dem ut og ga dem til frieren sin
Noen som vet svaret uten å lete?
Santa Lucias øyne
Saint Lucy
Om maleriet:
Spansk barokk, 1600-1633, 107x99 cm, Museo de Huesca, Aragona
Lucia er noen ganger forbundet med Frøya:
"Øye"-symbolet til både Juno Lucina og martyren Lucia kan være knytta til Freyas øyne som gråt rav i havet og gull på jorda. I motsetning til jomfru Lucia som rev ut øynene sine og sendte dem til frieren sin, gråt Freya over sin tapte elsker.
Lucia  ga av sin rikdom. En av tolkingene til Frøyas navn var "Gefjon" som betyr "Giver" eller "Allgiver", og hun var kjent for å være rik på gods og gull. Kilde


Lucy by Cosimo Rosselli, Florence, 
c. 1470, tempera on panel

Og i helga blir det skikkelig lysfest på himmelen. Mer enn 120 stjerneskudd vil bli "fyrt av" i meteorsvermen Geminide i løpet av de timene jorda passerer gjennom de tetteste delene av støvbåndet fra objektet 3200 Phaethon. Støv og sandkorn kommer inn i atmosfæren med en fart på 127 000 km i timen og brenner opp på grunn av luftmotstanden. Se her!

Lussekatter:
1 1/2 pk gjær
250 gram smelta margarin
7 dl melk
1 kg hvetemel
8 ss sukker
1/2 hjortetakksalt
Litt safran til farving av deigen
1 egg til pensling
Rosiner til pynt

Gjæren smuldres i fingervarm melk. Dette helles i en bolle og tilsettes sukker, safran, hjortetakksalt og smelta margarin. Melet røres i litt etter litt. Dryss deigen med litt mel, dekk over bollen med et fuktig håndkle og sett deigen til heving på et lunt sted. Når deigen har heva til dobbel størrelse, has den ut på melet bord, eltes godt, rulles deretter til 2 cm tjukke pølser som skjæres i ca 10 cm lange biter. Bitene formes til s´er eller to store c´er med ryggen mot hverandre. Kakene legges på bakeplate, dekkes til med håndkle og skal nok en gang heves til dobbel størrelse. Stekeovnen forvarmes til 225 grader. Kakene pensles med egg og pyntes med rosiner. Stekes pent gyldenbrune midt i ovnen, ca. 10-15 minutter.
Lussekatter av surdeig, oppskrift.
Foghorn holdt sin julekonsert på St.Croix fredag kveld i god tradisjonell stil. Her framføres en Luica-sang, men ikke den vi vanligvis hører. Hør dem på You Tube: 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!