tirsdag 24. desember 2013

Mer om julefeiring; Norges jul og Jul i mange land og tradisjonene som forsvinner


Norges Jul  fra Nordmanns Forbundet var et julehefte som hver jul kom inn i vårt hus. Av en eller annen grunn har jeg tatt vare på utgaven fra 1976, det siste året jeg på en måte bodde hjemme hos foreldrene mine mens jeg ennå var student.
Det var mye godt lesestoff i mørketida mellom to litt stive permer. Fra innholdslista kan nevnes Fra Táng til Tiffany, Eventyr i korthuset og St. Nicholas.
Og alle sidene har vakre illustrasjoner, farverike fotografier, tusjtegninger og laveringer. Jeg trodde juleheftenes tid snart var forbi, men så viser det seg at det aldri før har vært så mange i salg. Hele fire lokale hefter er gitt ut til jul i år.

Men denne posten skal først og fremst handle om avisutklippet jeg fant innimellom sidene, en tekst om juleskikker i Norge før i tida.
Den siste forberedeslen til jul i den gamle bondekulturen, var å vaske seg. Julebadet i allemannsvannet var utbredt over hele landet. Om morgenen juleaften ble stampen satt fram og i tur og orden steg de opp i en etter en. Først mannen i huset, deretter kona, så ungene og til slutt tjenestefolket. Av dem hadde karene førsteretten.
Det var knytta mye overtro til vaskevannet juleaften. I Østerdalen la de en sølvspenne i vannet. Den måtte bli liggende til alle hadde vaska seg. Vannet måtte ikke slas ut før juledagsmorgen. Med vaskevannet fulgte noe av dem som hadde bada - derfor måtte man ikke være uforsiktig slik at farlige krefter fikk tak i det. De kunne bruke det til å må makt over en. For å beskytte seg kunne man kaste en glo i vannet før man helte det ut, og brukte man vann andre hadde bada i, måtte man spytte tre ganger i det.
En annen teori gikk ut på at julekvelden var vaskevannet fullt av kjærlighetsmagi. Det var spesielt på Vestlandet man hadde gode resultater med julevannet. Hvis du satte et fat med vann på låven klokka tolv julenatta og vaska deg, ville den du kom til å bli gift med, stå klar med et håndkle. Eller du kunne sette en skål med vann på en krakk ved tolv-tida, legge såpe og tørkeplagg ved siden av, gå tre ganger rundt huset med tre dører som alle vendte utover og vips, der ville din tilkomne stå! Når mannfolka i Hardanger sto opp av badet julekvelden, ropte dem "Gje meg friar" Og dermed kom jenta de skulle bli gift med  løpende med et håndkle.
"Skandinavier er de mest urenslige av alle guds skapninger", skrev Ibn Fadlan fra Arabia på 800-tallet etter et besøk her nord. "De vasker hode og ansikt hver dag, men alle bruker samme vaskevannet. Først verten, og deretter de andre etter rang. Alle vasker seg, snyter og spytter i vannet!"
I 1432 skrev en av mannskapet på et forlist skip utenfor Røst "Menn og kvinner kledte av seg i selve huset og gikk derfra til badstua uten annet skjul enn en urtekost som de holdt foran seg, og de bluedes ikke engang i fremmedes nærvær."

http://www.pd.no/Innenriks/jul/article3159819.ece
http://viking.no/e/info-sheets/norway/n-skedsm.htm
Om julefeiring i Norge

1 kommentar:

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.