søndag 1. desember 2013

Føste adventssøndag; Julerose

Julerosa er kommet i hus. I sin enkle form er den utrolig vakker, men den er som et lam i ulveham, for planta er veldig giftig. 

Under beleiringen av Kirrha i 585 f Kr.  forgiftet de greske styrkene byens vannforsyning ved å legge store mengder knuste blader av julerose i brønnene. Innbyggere drakk det forgifta vannet og fikk straks etter en alvorlig diaré. De ble Ikke lenger i stand til å forsvare byen da grekerne gikk til angrep på den. Byen ble raskt beseira.


Julerosa ble også brukt til å ta livet av Aleksander den store. Han var i Babylon og blant de som var med han, var den kongelige munnskjenken Lollas som til enhver tid prøvesmakte alt Alexsander ble tilbudt av mat og drikke. Alexander hadde fått mange mektige fiender gjennom sine erobringer rundt Middelhavet og Nord-Afrika, det var bare et spørsmål om tid før et attentat mot han ble gjennomført. To av hans egne allierte sto bak. Gift av julerose ble ble brakt til Babylon av sønnen til Alexander. Den var smart skjult inne i hoven til et muldyr. Munnkjenken forrådte Alexander og ga han drikken. Tolv dager senere døde han.

Det finnes også historier om at den store Hippokrates brukte julerosa Veratrum album som avføringsmiddel. Planta er svært giftig for den inneholder jervine, cyclopamine og veratrin. Men det er faktisk en historie i gresk mytologi der julerosa har fått positiv omtale. Den ble brukt til å kurere døtrene til kong Midas etter at de ble gale og funnet kjørende nakne gjennom gatene mens de skrek og hylte. Det ble sagt at guden Dionysos kastet galskapen over dem. Melampus av Pyloshandlet handla raskt og mikset en trylledrikk av julerose og ga den til jentene som ble friske i løpet av dagen. 


I middelalderen gned krigerne inn pilspissene sine med gifta av julerose, og Portugal har blomsten som sin nasjonalblomst. Den kalles på folkemunne for besteira, pilblomsten.Det finnes over 20 arter i slekta med farver fra ren hvit til dyp burgunder. De fleste kommer opprinnelig fra områder rundt Middelhavet.

Alle juleroser vil vokse i kalkrik havejord og gjerne i halvskygge.

Se tidligere innlegg om julerosa
Historie og mytologi
Her er det bare å drømme seg bort....

4 kommentarer:

 1. Beautiful photos and thank you so much for sharing the history about the flower.

  SvarSlett
 2. Hi! Nice captures. Wow. Beautiful but toxic. Thanks for sharing.

  SvarSlett
 3. Grøss! Men veldig, veldig vakker!
  Skulle handle en i går, men så var de utsolgt, gitt...
  Ha ei flott uke :-)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.