mandag 23. desember 2013

Alternative julefeiringer er Kwanzaa, Hanukkah og Festivus

Kwanzaa feires hovedsakelig av afrikansk-amerikanere. Familie, samfunn, ansvar, handel, og selvutvikling er sentrale temaer i feiringa. Kwanzaa er verken religiøs eller politisk. Denne spesielle høytiden begynner 26. desember og holder på i sju dager.
Ordet Kwanzaa kommer fra Swahili  "Matunda ya Kwanzaa", som betyr "første frukter". Kwanzaa markerer for frukt- og innhøstingen.
Karamu Ya Imani er festen som finner sted den 31. desember, den sjette dagen av Kwanzaa.
Karamu utviklet seg i Chicago i løpet av 1971. 1. januar 1973 var  200 personer samla på Ridge klubben og høytida har spredd seg til alle statene i USA.
Den omfatter vanligvis sang og dans, afrikanske trommer, historiefortelling, poesi lesing, og et stort tradisjonell måltid. På hver av de syv nettene, tenner et barn et stearinlys på Kara, en sjuarma lysestake med tre gønne, et svart, høyt i midten og tre røde lys til høyre eller er det omvendt.... Fant et bilde der rekkefølgen er annen hver gang, så blir det noenlunde likt på forsiden og baksiden!


Hanukkah er en jødisk høytid som faktisk minner mye som Kwanzaa. Hanukkah er en åtte -dagers feiring som i år går fra 27. november til 5. desember. I 2014 fra 16. desember til den 24. Det første lyset i menorah, den sjuarma lysestaken tennes når mørket faller på den første dagen. Datoene følger den hebraiske kalenderen som er ulik vår gregorianske fra 1582.

Hanukkah er en seremoni som vier det hellige tempelet i Jerusalem på nytt. Den greske kongen i Syria hadde forbudt jødedommen og beordret jødene å tilbe greske guder. I 168 f.Kr., ble jødenes hellige tempel overtatt og viet tilbedelsen av Zeus. Tre år senere gjenvant jødene det store tempelet .
Jøder har mange unike tradisjoner under denne høytiden, for eksempel å spille dreidel  - en snurrebas, å spise Latkes (potet pannekaker ), og tenne menorah. Lysene ble tent hver dag til minne om hva som skjedde i det hellige templet.
Ifølge tradisjonen hadde tempelet bare nok olje til å brenne for en dag under innvielsen av tempelet, men oljen varte i åtte dager, lenge nok til å kunne skaffe mer olje...

Festivus er en fiktiv sekulær festival gjort populær av Frank Costanza (spilt av Jerry Stiller) i TV-serien Seinfeld, 1997.
Festivus arrangeres årlig den 23. desember. Det ble opprettet som en reaksjon på de andre amerikanske kommersielle festene. Slagordet for Festivus er "En Festivus for resten av oss".  En aluminiumstang brukes som en erstatning for juletreet og andre juledekorasjoner. Feiringen av Festivus begynner med "lufting av klager" som finner sted umiddelbart etter at Festivus middagen har blitt servert. De som sitter rundt bordet, forteller hverandre hvordan de har skuffet hver enkelt det siste året! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.