Tre røde pollenbærere i en lilla blomst som må plukkes for hånd, helst før soloppgang. Er det rart at safran er verdens dyreste krydder?
I Salamons høysang omtales safran som Karkom, og både Homer og Shakespeareskrev om det eksklusive krydderet.
Safran ble dyrka i Egypt allerede år 7000 f. Kr. Løken ligger i jorda i fire fem år, tas opp, renses og legges ned igjen. Safran blomstrer 15-20 dager i månedskiftet okrober/november.
Det finnes fire safrankvaliteter. Mest eksklusiv er Mancha-safran, så følger Rio-safran og Sierra-safran, alle fra Spania.
God safran er yngre enn ett år gammel. Kvalitet måles på farve- josterkere, jo bedre, lukt, smak og trådens lengde..
Krydderet brukes også for å dempe mens-smerter og bakrus, som afrodisium, i religiøse ritualer og som tøy og hud og hårfarve.
I India farves brytene og armene til kvinnene med safranfarve. I Arabia blir sløret til nygifte kvinner farvet med krydderet.
I greske myter sover Zeus på en seng av safran.
Passe mengde safran i maten gir den en smak av høytid, mens for mye gjør den bitter og tørr.
Kilde: Dagbladet 11. desember 1999
Tyrkisk safrankake
Tilberedingstid: 15 min
Steketid: 50 min
4-6 personer
100 g skålla pistasjnøtter
50 g pinjekjerner
30 g sesamfrø
250 g mannagryn
180 g hvetemel
2 ts bakepulver
200 g sukker
3,5 dl melk
1 liten pose pulversafran
30 g smør
8 cl olivenolje
Kle bakeformen med bakepapir og smør smør og fordel halve nøttemengden og sesamfrø utover jevnt bunnen.
Bland mannagryn, mel og bakepulver og hell i olja. Miks det sammen.
Safranpulveret blandes i litt varmt vann i en liten bolle.
Ha i sukker og melk.
Hell alt i den første blandingen og rør godt.
Hell röra i formen.
Stek ved 180 º i 10 min.
Ta formen ut og hell resten av nøttene over, strø over sukker.
Stek enda 40 min.
La kaka hvile før den skjæres opp.
Illustrasjonene er fotografier av utklippene.
Maroccansk kyllinggryte og couscous
Flere oppskrifter kommer....
Se hva det koster...
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.