lørdag 21. desember 2013

Julebakst; adventskrans under heving!





Deigen hever seg mens jeg forbereder neste kake, en babka. Ble så nysgjerrig på den polske kaka, og siden vi ikke spiser småkaker i dette julehuset, er fyldig gjærbaks og saftige formkaker å foretrekke.

100 gram smør
3,5 dl lettmerk
50 gram gjær
100gram sukker
1 egg
500 gram hvetemel
1 gram safran
Pensling
1 sammenvispet egg
200 gram rosiner





Smelt smøret, tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melka.
Bland i resten av væsken. Rør i sukker, sammenvispet egg, safran eller gurkumeie og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse.
Strø litt mel på bordet, elt deigen godt og del den i to. Trill deigemnene til to tjukke pølser, ca. 50 cm.
Tvinn pølsene og form til en rund krans på stekeplata.
La den etterheve på et lunt sted unde plast.
Pensle kransen med sammenvispet egg og stek den gyllen.
I stekeovnen ved 200 grader i ca 25 minutter.






Dette var i grevens tid, rett før alle anstrengelser hadde vært forgjeves. Sjekka kaka litt før klokka skulle ringe, og hjelp der var den på grensa til å bli brent!

Avkjøl på rist. Men min rist er i ovnen som er varm. Der stekes babka. Se neste innlegg!
Det er første gang jeg noensinne tvinner pølser av deig. Ikke helt perfekt, men det holder....
Deigen var nok litt for løs for kaka har øka i bredden og ikke i høyden.

PS Jeg har tilført litt tørka aprikoser, svisker og sukat.... mye frukt skal det være! DS

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.