.
Denne rekka med vinduer som er inspirert av antikkens greske tempelgavler, gir lys til salen som engang var barna i gatas faste møtested. Her leste de som hadde knekt lesekoden fantasifulle barnebøker i stor skrift, mens vi som ennå ikke hadde lært oss kunsten, nøyde oss med å bla i bildebøkene og drømme oss bort i en verden østenfor sol og vesten for måne.
Hyllene der bøkene sto, var dekorert med illustrasjoner til de kjente og kjære folkeeventyrene våre, og bokstavene som delte bøkene inn etter forfattere, var sirlig tegna i Art nouveau stil. Det visste jeg jo ikke den gangen, bare seks år gammel. Jeg bare nøt dem som små kunstverk!
Bildet under viser inngangen til barneavdelingen og bøkenes høyborg.
Byen feiret 350 års jubileum i 1917. Ved kongebesøket 12. september la kong Haakon ned grunnstenen til det nye biblioteket.Byggingen pågikk i fire år. Aulaen ble tatt i bruk som kino høsten 1924, i mars 1925 var det høytidelig åpningskonsert i aulaen.
Voksenavdelingen ble åpnet 28. januar 1926. 8. mars ble barneavdelingen tatt i bruk. Siden har bygningen vært folkebibliotek for Fredrikstad. Overlyssalen har hele tiden vært utstillingslokale, først og fremst for kunstforeningen.
Klipp: http://www.fredrikstad.kommune.no/no/Tjenester/Kultur-idrett-og-fritid/Biblioteket/Om-biblioteket/Bibliotekbygningens-historie/
Og jeg har fått vite på en ny nettside at
Vinnerutkastet het "Der Glommen gjør en sving" og var utarbeidet av reguleringssjef August Nielsen og arkitekt Harald Sund fra Kristiania.
Kostnadene var beregnet til 1,2 millioner kroner.
Se også:
Vackert gammalt hus ni har som bibliotek. Speciellt den andra bilden tycker jag är fin.
SvarSlettVilken stilig byggnad!
SvarSlettVilken gammal vacker byggnad!
SvarSlett