mandag 30. mai 2011

Ukas vindu; Innramma

.
Heldigvis hadde jeg en go'bit på lager. Huset ligger i Bratislava og er bygd i nyrokokkostil under det som kalles historismen, malt i typisk lys pastellfarve og med hvitt stukkverk i form av rammer, snodde profiler rundt vinduene osv T-postvinduene kom først på slutten av 1800-tallet, og ansiktene kan være et innslag av gryende art nouveau. Her er det fullstendig stilforvirring!
Typiske kjennetegn i ekte rokokkostil

    •    smårutete vinduer.
    •    4-10 vinduer i hver ramme.
    •    svær vanlig med 8 glass i hver ramme.
    •    betydelig ujevnt glass av og til med luftblærer/bobler, men klarere glass enn i barokkperioden.
    •     lik størrelse på glassene.
    •   

I perioden ca 1700 - 1750 var 2 rams vinduer med 3 glass i bredden og 3 -5 glass i høyden vanlig. Utover i rokokkoperioden ble det vanlig med 2 glass i bredden og hengsling i karmen.

I rokokkoperioden kom også tresprossene. Glassmesteren laget vinduskitt av linolje og kritt og monterte glassene i tresprossene.
Rokokkovinduet gikk gradvis over til empirevinduet på begynnelsen av 1800 tallet. På bygdene kunne allikevel rokokkovinduer være vanlige frem mot 1900 -tallet. Det er ikke uvanlig å se en blanding av rokokko og empirevinduer på hus fra 1800 tallet. Vindusstilen ble igjen vanlige på begynnelsen av 1900 tallet, omtalt som nyrokokko-vinduer.

 Dette var ofte kopier av 1700- talls vinduer og forskjellen kan lett sees på hjørnejernene som på 1700 tallet som oftest var hjørnejern og hengseler i et beslag mens på 1900 tallet var hengsler og hjørnejern separate.
Klipp: http://www.gamletrehus.no/articles.php?id=8

1 kommentar:

  1. Oj, vad mycket jag fick veta om rokokofönster! Och ditt fönster är vackert om än i mitt tycke alltför utsirat. :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.