torsdag 5. mai 2011

Frøyas sko

.
Det er lenge siden jeg har skrevet om Frøyas blomsterverden nå, og i dag ville jeg se om noen forhåndlagrede innlegg, kunne passe for     5. mai.
Kunne posten med 'Jeg plukker fløljsgress' passe? Hva slags blomster er det snakk om i teksten? En liten oppjustering av kunnskapene måtte til, for ikke aner jeg hva fløljsgress, mandstro og jomfrusko er!

Nå viser det seg at jomfrusko er en skjønn orkidé med mange navn. Ett av dem er Frøyas sko! Første gang nevnt i 1836, men alt i 1768 ble den kalt Frues sko.


Det latinske navnet er Cypripedium marianus.

I Norge går blomsten vanligvis under navnet mariesko og er fyklesblomst i Nord-Trøndelag.
marisko, flerårig urt i orkidéfamilien. 20–40 cm høy stengel med noen få avlange blad og oftest én stor blomst i toppen. Et av blomsterbladene er en lysende gul, poseformet leppe omgitt av fire spisse, rødbrune blomsterblad som danner et kors. Marisko vokser i bar- og løvskog på kalkgrunn på Østlandet, fra Trøndelag til Troms og et par steder i Finnmark, men nokså sparsomt. I Jotunheimen går den opp til 1150 moh. Fredet i Norge.

1 kommentar:

  1. Jeg har aldri sett denne blomsten før, og da sier det seg selv at kunnskapene også står på null. Men den saken ordner du elegant opp i.

    Klem

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!