søndag 18. august 2019

TomtenDette er det nærmeste jeg kommer den svenske betydningen av ukas utfordring, havemannen, som Herren i huset sveisa under studietida. Han passer på tomta vår etter beste evne!
Jeg velger denne uka å ha en norsk variant av ordet og som betyr det samme på svensk! Jeg skal vise dere tomten eller tomta vår som jeg sier. Velkommen til en vandring rundt huset! Det har vært en sommer med sol, regn, vind, litt varme og litt mindre varme. Under forsommeren var bedene fulle av nydelige roser som ga en herlig duft. Nå er blomstene blomstra av og duften forsvunnet... Alle bildene er tatt i går og i dag.


Mot gata dominerer sommerfuglbuskene som nettopp er delvis klipt. Under dem vokser blomster i sjatteringer i lilla og fiolett på den ene siden og kristtorn, einer, blodbøk, tuja og barlind i bedet på den andre siden av trappa.
Se mer


Foran kjøkkenet har vi frokostterassen med "frimerket", rosehekken, peonbedet lengst bort og maturtebedet til høyre.


Langs rhododendronbuskene går stien ned til dammen.


Til høyre er steintrappa som fører fram til drivhuset og Frøyas plass med stjernebedet som er noe forfallent og fjuskete (mener pjuskete). Her trengs det oppgradering. Planene er lagt!
Se starten
Se mer, erteblomster


På hver sin side av drivhuset gror rabarbraplanter og bærbusker. Tar sin tid å finne nok steiner...


Bak drivhuset er nyttehaven med epletre, bærbusker og plantekasser med urter og gresskarplanter foreløpig uten et eneste gresskar. Den store rota er der fremdeles...Til venstre for trappa er hva jeg kaller Oasen med magnoliatrær og påskeliljer om våren. Nå tar bronsebladplanta og den gamle syrinhortensiaen det meste av plassen.


Videre kommer vi til fjellbekken som skulle ha vært full av sukkulenter i alle sprekker! 


Medisinurtebedet i Ingerslund ligger lengst nord på tomta. Det ser litt medtatt ut nå i regnværet. Tydelig at sommeren er på hell.
Se mer, sommerMot vest er Eiriksplass med rosebedet. Her er det kun viltvoksende fagerklokker som blomstrer nå. I bedet er det mest historiske og gammeldagse roser som ikke remonterer. Farverikt er det likevel med alle de skinnende røde nypene.


Og her har vi fått besøk, han vet hvor matfatet er med lekre, sprø, friske roseskudd, delikatesse!


Jeg tok en tur ned for å hilse på....


Mot dammen er det en sti som skal få elvesingel. Det har jeg venta på i altfor mange år nå....

Denne stien fører tilbake til huset forbi rognebærtrærne og markjordbærstedet/smultronstället som har gitt oss en mengde søte fornemmelser denne sommeren.
Tomta har mange rom som trenger vedlikehold, det er mao nok av "jord å stikke fingrene i"!

https://viltogvakkert.blogspot.com/2009/10/foto-oktober-heisann-alle-dere-andre.html


12 kommentarer:

 1. Du har en fantastisk tomt och trädgård!! Mycket fin! Det är roligt att läsa vad växterna heter på norska, ex. så heter bronsebladplanta Bronsrodgersia på svenska. Jag önskar att jag hade en Syrenhortensia men jag har försökt någon gång men den överlevde inte länge. Måste nog göra ett nytt försök.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan inte låta bli att svara. Testa med en månskenshortensia, det tipset fick jag och de har överlevt än så länge. :-)

   Slett
 2. Flott innlegg.
  Så stor og innhaldsrik tomt de har.
  Og havemannen ser ut til å ha kontrollen
  over det heile.
  Ha ei fin veke.

  SvarSlett
 3. På din tomt ryms mycket! Gubben i hatten är också fin, fast växtligheten ännu finare!

  SvarSlett
 4. Nå drar jeg på smilebåndet for jeg tenkte faktisk på tomten, alltså tomta. Skulle jg ta en tur runt leiegården jeg bor i då jeg skulle skrive i dag. Häljeregn stoppet meg.
  Takk for fin tomtevandring i flott hage, du bor i en stor oase med mindre oaser her og der. Oasisk :-)
  Havemannen i ser både barsk og snill ut.

  SvarSlett
 5. Du har en otroligt fin trädgård! Den måste vara ganska stor för det är mycket som ryms i den! Havemannen håller väl ett vakande öga över växtligheten.
  Ha det gott!

  SvarSlett
 6. Tack för rundvandringen på tomten! Så vacker och varierande trädgård du har, en sån där som man bara går omkring och myser i.

  SvarSlett
 7. Så duktig din man är att skapa denna skulptur, någon slags tomte alltså;-)
  Är också mäkta imponerad över er stora tomt med en lagom vildvuxen trädgård. Älskar när naturen får ha sin gång utan anlagda rabatter. Mycket finare enligt mig.

  SvarSlett
 8. Tusen takk för promenaden runt er tomt. En stor tomt som innehåller mycket. Väldigt roligt att se makens skulptur som passade så bra in.

  SvarSlett
 9. Vilket paradis du bor i! Tomten har allt, både djur och växter, skönhet och grönska.

  SvarSlett
 10. Tack för en trevlig promenad! Vilken variation på er tomt! Bra att ha en tomte som ser till det hela också.

  SvarSlett
 11. Vacker lite vildvuxen tomt, gillar den roliga skulpturen i första bilden.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!