onsdag 7. august 2019

Valurt - ikke bare til ulempe
Valurt er det vanlige navnet på planter i slekten Symphytum som anses som viktige urter for bruk i organisk havearbeid. Planta vokser i deler av Europa, Asia og Nord-Amerika, produserer klynger av blå, lilla og hvite blomster. Det er kanskje best kjent, for sine slanke, lange blader. 

Rota og bladene av planta har vært brukt i tradisjonell medisin i mange år i områder rundt om i verden. For eksempel, i Japan, var det en tradisjonell behandling kalt "strikkebøtte", og ble høsta i mer enn 2000 år  mot leddbetennelse og å helbrede forbrenninger, blåmerker og muskelforstyrrelser. Europeere har lenge brukt det til å behandle inflammatoriske tilstander som leddgikt og gikt. En av grunnene til at den er så effektiv, er mest sannsynlig at den inneholder kjemiske forbindelser kjent som allantoin og rosmarininsyre. Rosmarinsyre hjelper til å berolige smerter og redusere betennelse, mens allantoin bidrar til å øke veksten av nye celler.
Folk bruker fortsatt valurt som et medisinsk middel i dag, og det er også ganske nyttig for å opprettholde permaculture-systemer.
Noe viktig å huske på er imidlertid at valurt er giftig for leveren for mennesker, så vel som husdyr, noe som betyr at det aldri skal tas oralt eller brukes på åpne sår. Noen har anbefalt det som et kosttilskudd til dyr, men av åpenbare grunner er det en veldig dårlig ide. Det ble tidligere brukt i teformen for å behandle mageproblemer som diaré og magesår, menstruasjonssmerter, vedvarende hoste, brystsmerter og til og med kreft - men eksperter fraråder  bruken av den pga den inneholder giftige stoffer kjent som pyrrolizidinalkaloider, eller PA, som skader leveren og kan føre til dødelighet. En rekke land, inkludert USA, har forbudt salget av valurt-holdige orale produkter.
Likevel tilbys valurt for mange andre bruksområder, både lokalt og i haven. 
Den vokser veldig fort, og fordi løvet er best, hvis det kuttes før blomstringen, er det ikke engang nødvendig å vente på blomstene for å høste den. Den når høyder på over to meter og sprer seg raskt med krypende røtter og nesten aldri med frø.


Den kan plantes vår, sommer eller høst - høstes året rundt. 
Valurt foretrekker en jord med en pH på 6,0 til 7,0 og rik, fuktig jord i full sol. Det har en tendens til å tilpasse seg ganske godt ethvert miljø, og vil til og med trives i tørke der de fleste andre planter vil visne og dø.
Vedlikehold og høsting av valurt
Den vil ha regelmessig vanning. Hvert år vil planten bli litt større og rotsystemet vil bli tettere - når det er etablert, er den veldig vanskelig å bli kvitt og kan faktisk leve i flere tiår før det begynner å avta. Planten er veldig hjertelig, de kan tåle tørke, og ingen insekter angriper den. Sykdom er sjelden - men det er en rust som kan overvintre i røtter og redusere utbytte. Det er ganske uvanlig i de fleste områder.
Bladene kan høstes og tørkes når som helst. Generelt kan du lage din første kutting når plantene kommer opp rundt to meter i høyden. Hvis du høster tidlig, vil du ikke få noen blomster. 

Rosa valurt

Noen måter å bruke valurt på:

1. 
Valurt-blader kan brukes til å aktivere komposthaugen siden de har høyt nitrogeninnhold, noe som gjør dem til en fremragende bioaktivator. Hvis du har en stor mengde høstblader eller annet tørket brunt materiale, vil de balansere karbon-til-nitrogen-forholdet i komposten og og gi den en pangstart!
Kutt bladene, legg dem i litt vann, og kverne dem i et minutt til to til en pasta. Tilsett mer vann og hell alt på komposten -denne "fordøyelsen" bidrar til at fordelaktige mikroorganismer i komposten jobber raskere og blir mer effektive. Resultatet er en kompost med høyere næringsinnhold.

2. 
Unge stauder, som bærbusker, frukttrær, asparges, urter, etc., og fruktige grønnsaksprodukt som squash, agurker, tomater og paprika, kan få en god næringsstart fra valurt. Når du planter, skal du bare begrave noen av bladene under hvert plantested. Når de brytes ned, gir de viktige næringsstoffer for å hjelpe de unge plantene til å vokse godt og sterkt.

3.
Du kan lage en kompost for å gi en næringsstimulerende boost til de etablerte plantene også. Legg friske blader i vann, spe væska og bruke den til å vanne plantene som trenger en middels dose ernæring, eller når de ser stressa ut. Det ekstra nitrogenet vil bidra til å oppmuntre til bedre blomstring og mer kraftig vekst i alle slags planter.
Fyll en beholder av en hvilken som helst størrelse omtrent halvveis med friske blader. Fyll vann til toppen, dekk og la blandingen stå i tre til seks uker. Lukta er fæl! Fortynn blandingen med halvparten nytt vann ved vanning.

4. 
For å gjøre lage olje må det brukes "fersk tørkede" urter. Både røttene og bladene brukes  -  høst og tørk bladene, hele natten. Ta opp røttene når jorda er tørr og rengjør dem for hånd, og børst smuss av roten forsiktig. Hakk den opp fint og legg alt ut på papir over natten.
Ingredienser:
• 2,4 dl blad oppdelt
• 2,2 dl røtter oppdelt
• Om lag 4,8 dl ekstra virgin olivenolje, nok til å dekke røttene og bladene.
Bruksanvisning:
Fyll på glass med lokk og rist godt. La det modnes i 28 dager. Sil blandingen i et stoff over en bolle. Klem ut olja. Lagre olja helst i en mørkfarva glassflaske. Må ikke brukes på åpne sår.
Olja er et godt middel til å behandle giftblærer.

5. Forhindre arrvev og rask sårheling
Når et sår er begynt å gro og ikke lenger er åpent, kan du bruke valurt for å hindre arrvev fra å danne seg rundt det, og for å øke hastigheten på resten av groingen. Kryst opp bladene og gni dem på området.

6. Hudutslett
Valurt er spesielt effektiv for behandling av hudutslett,  Faktisk betyr navnet comfrey som planta heter på engelsk, "å vokse sammen", svært egnet for en plante kjent for å helbrede sår. Igjen, bør denne løsningen bare brukes når huden ikke er ødelagt. Hvis du har utslett på kroppen, kan du bruke det ved å fylle en linpose med tørkede eller friske blader og ha det i badevannet. Det vil ikke bare bidra til å gi god helse, det vil bidra til å dempe kløen av utslettet. Du kan også bruke oljen, eller gni de knuste bladene på det berørte området for å hjelpe det å helbrede raskere.

7. 
Hvis du har en infeksjon, og / eller opplever smerte og betennelse, er det smart å bruke et omslag når du ikke vil bruke oljen direkte. Bland bare fire kopper hakkede løvblader og stilker med en fjerdedel olivenolje eller mandelolje. Frys det og bruk deretter på berørte områder for å redusere betennelse, hevelse og smerte, hold den på i minst 30 minutter for best resultat.

8. Lindre ømme føtter
Lag et urtefotbad for å stimulere og berolige føttene.
1. Varm en 3,5 l vann i en stor gryte på komfyren, 
2. Når vannet koker, tilfør en kopp ferske, tørkede blad og la det trekke i 5 minutter.
3. Etter 5 minutter, slå av varmen og la den stå i 10 minutter. 
4. Fjern bladene med en sil, kast deretter de brukte bladene.
5. Skyll ut kokekaret, og hell i nytt vann. Varm opp til  badvannstemperatur.
6. Hell deretter urtevæsken og det varme vannet i en balje. Nyt fotbadet!

9. Slitte muskler og brudd
Bruk valurtoljeolje eller gni bladene mot det berørte området på et brudd eller en revet muskel. Det vil fremme raskere healing og har blitt brukt til dette formålet i hundrevis av år.
https://www.naturallivingideas.com/grow-comfrey/Hvit valurt

1 kommentar:

  1. Dette er jo rene leksikonet! Du setter deg inn i alt!
    Nå kan du se det siste innlegget fra Vesterålen før vi begynner på tilbakeveien.
    Fine dager ønskes av Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!