lørdag 10. august 2019

Fagerknoppurt i skumringen
Fagerknoppurt
Centaurea scabiosa
Familie: Korgplantefamilien – Asteraceae (Compositae)
Høyde: 30–100 cm
Blomst: Mørk lilla, dypt flikete, traktformet, forholdsvis store ytre og små rørformede blomster gruppert sammen i blomsteraktige hoder (capitula), 3–5 cm brede. Blomsterkrone med 5 koblede kronblader. Blomsterbeger omformet til en pappus. Pollenbærere fem, pollenknapper sammenkoblet til et rør rundt griffelen. Pistill med to koblede fruktblader, enkeltsittende griffel, arr toflikete. Hode som støttes av flere kranser med dekkblader, som er avlange med et brunsvart, frynsete, hesteskoformet vedheng. Hodene (capitula) er enkeltsittende, i enden av stengelen og grenene.
Blader: Vekselvise. De nedre bladene har stilk, mens de øvre bladene nesten ikke har stilk. Bladplate elliptisk, fjærfliket eller dobbelt fjærfliket. Noen ganger er de øvre bladene såvidt tannede, og hver flik har en kort spiss i enden.
Frukt: En brun, korthårete, flat cypsela (4,5–5 mm lang) kronet med en pappus med korte (4–5 mm), brunaktige hår.
Voksested: Tørre veikanter og enger, lysninger.
Blomstringstid: Juli–september.
Fagerknoppurten er en flerårig plante med en kraftig, treaktig jordstengel. Denne artens finske bestander er trolig av ulik opprinnelse. Arten er både assosiert med eldre jordbruk, og med nyere veier og jernbaner. Forekomsten er konsentrert rundt bosetninger.
Regionalt er den en truet art.
Kilde

Artsnavnet scabiosa kommer av det latinske ordet scabies (skabb), og viser til at plantens grove blader tidligere ble brukt i medisinsk øyemed, som en påstått kur mot nettopp skabb. 
Kilde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!