torsdag 17. mai 2018

Lisianthus på 17. maibordet

Lisianthus blomster har fått et rykte på seg til å være vanskelig å få til å gro. 

Blomsten er også kjent som prairie gentian og Texas bluebell, lisianthus-planter (Eustoma grandiflorum) er en del av Gentianaceae familien.

Planta kan vokse som staude i alle soner, men gir bedre blomstring i områder med milde somre. Plantene kan bli en meter høye, avhengig av sorten.
Lisianthus blomster i en variasjon av rosa og lilla, samt hvite og picotee-bikolorer (annen farve langs kanten på kronbladene). Blomstene er attraktive i knopp så vel som i full blomst. Plantene har vanligvis flere blomster på hver stilk. Løvverk er mørkegrønt og lanseforma.

Å dyrke lisianthusplanter fra frø er ikke for nybegynnere, og plantene tar svært lang tid å trives når de ikke dyrkes under jevne klimaforhold.
Det er best å kjøpe planter med knopper eller blomster som allerede er i gang, for sjølgrodde planter kan produsere løvverk framfor blomster.
Velg et solrikt plantingssted med godt drenert jord. Høye bed er ideelle. Jorda bør være rik på organisk materiale. Lisianthus liker ikke veldig sur jord.
Dersom jorda ikke har pH mellom 6,5 og 7,0, vil lisianthus planter vise guling på bladene og redusert kraft. Hvis jordprøver avslører  sur jord, kan kalkstein øke alkaliteten.
Hold lisianthusplanter fuktig, men aldri gjennomvåte. Overvanning kan føre til utvikling av soppsykdommer.
De lange stilkene som gjør lisianthus blomster så elegante i vasken, kan være en ulempe i hagen siden stenglene ofte er for tynne til å støtte de doble blomstervariantene. Støtt opp med dekorative pinner.
Velg en blomstgjødsel med 1 ½ ganger mengden kalium som nitrogen, og bruk den i henhold til pakningsanvisninger gjennom vekstsesongen.

Svampemuskler er en av de vanligste skadedyrene til lisianthus og kan komme med plantene fra drivhus. Flygende voksne er ikke problemet, men larvene under jorda spiser røttene og vil ødelegge plantene.

Lisianthusblomster trives i solfylte steinbed. Kjøp modne planter som kan blomstre mens kosmos og zinnia frø skal spire. Plant små varianter av lisianthus i potter for verandaen og uteplassen. Den delikate utseendet til lisianthusplantene hører hjemme i hyttehaven, sammen med andre engelske klassikere som duftende stokkroser og ridderspore.
De fleste lisianthusplanter blomstrer best tidlig på sommeren, til tross for et økende antall sorter på markedet fortsetter å blomstre gjennom de varmeste sommermånedene.

'Balboa' -serien: Produserer gjennomsnittlig 36 blomster per plante i nyanser av blått
'Flamenco' -serien: Selv om gartnere synes å foretrekke de doble blomstene framfor enkeltblomstene, gjør varmetoleransen og evnen til å vokse uten støtte, denne enkeltblomstrende typen verdt et forsøk.
'Maurine' -serien: En semi-lav varme tolerant type.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.