tirsdag 1. mai 2018

Gauksmesse; Lykke; Livsmestring

Gauksmesse, gaukdagen, 1. mai, har kanskje navn etter den første sommermåneden i førkristen tid, gaukmánaðr, som den blir kalt i Snorres Edda. Enkelte primstaver har en fugl som merke, og det refererer nok til navnet. Andre har et dobbelt kors. 
På norrønt ble dagen kalt Tveggja postola messa um várit, og i kirkekalenderen var det minnedagen for apostlene Filip og Jakob d.y. En sjelden gang møter vi navnet Valborg-dagen – som i Danmark og Sverige – etter den hellige Walpurgis.
På sørskandinavisk område og på kontinentet er natten til gauksmesse knyttet til tradisjon om hekseferd og heksesabbat, slik at Walpurgisnatten spiller samme rolle der som Jonsoknatten i Norge. 
Gauksmesse kalles også vesle gangdagen, etter de samme seremonier med prosesjoner rundt åker og eng som store gangdagen, 25. april. Med gauksmesse kom sommeren  til  Sør-Norge, og været på denne dagen fortalte om sommerværet. Nå venta man gjøken og tok spådommer for året etter hvilken retning man hørte den fra den første gang. 
I Gransherad var det første sådag.
Ulike landsdeler har ulik dag for når de feirer at sommeren kommer...

Kilde: Store norske leksikon


I dag fikk jeg denne i innboksen min:


Og for dagen i dag er det skrevet:  Ta til deg Action for Happiness, skap mer lykke i verden...


OK, skal se om jeg kan klare det...
og kanskje jeg kan få noen flere med på det. Ta gjerne utfordringa!
Bli med å utføre oppgavene hver dag i mai. Ved første øyekast virker det slett ikke enkelt, men dette har vi ikke gjort før, så det klarer vi sikkert!

1 kommentar:

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.