søndag 5. november 2017

Perus og Boloivias nasjonale blomst Cantua/Cantuta buxifolia
Legenden fra inka tiden forteller historien om to konger som heter Illimani og Illampu og sønnene deres. Begge kongene var mektige og velstående herskerne i et stort land i Qullasuyu-regionen (dagens bolivianske Alto platået), og hver av dem hadde en sønn som var elsket av folket. Men etter hvert som tiden gikk, ble kongene misunnelige på hverandres velstand, og til slutt angrep en av dem den andre.
Under kampene såret de to kongene hverandre dødelig og ble båret bort. På dødsleiet kalte de på sønnene sine og ba dem gi et løfte om hevn, til tross for at sønnene hadde vært imot krigen i utgangspunktet. Bundet av løftene forberedte sønnene seg og motvillige ledet an en ny krig. Hver sønn påførte et dødelig sår på den andre.
Men i stedet forløfter om ny hevn, tilgav de døende sønnene hverandre sjenerøst og ba om at tjenere plasserte dem ved siden av hverandre på den grønne slagmarken. Da dukket Pachamama, fruktbarhetsgudinnen, opp og fortalte de unge kongene før de døde at de ikke burde ha lidd pga fedrenes fiendskap. For å straffe de døde fedrene falt stjernene deres ned fra himmelen og ble til de snødekte fjellene som fortsatt heter Illimani og Illampu som er noen av de høyeste toppene i Bolivia.

Elvene av deres sakte smeltende snø er fedrenes tårer av anger som befrukter dalene omkring. Cantua-blomsten symboliserer folks enhet, og bærer fargen til de to kongenes sønner (rød og gul), så vel som grønn (står for håp). Kilde

Cantua er en blomstrende plante funnet i yungas dype daler mellom Andesfjellene. Den kan bli to meter høy. Det er den nasjonale blomsten i Peru og en av to nasjonale blomster av Bolivia, den andre er patujúen. Den bolivianske nasjonale blomsten er faktisk et bestemt utvalg av qantuta, "qantuta tricolor", som har røde kronblader, et gult blomstertube og en grønn calyx som reflekterer fargene til nasjonalflagget.1 kommentar:

  1. En rørende og klok historie. Det er bedre å tilgi for alle parter!
    Herlige blomster og fine farger. Blomstenes farger har mye symbolikk i seg, og symbolikken kan være ulik i forskjellige kulturer. Det er spennende!
    Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!