Saksaywaman er en seremoniell festning fra Inkariket på en høyde to kilometer nord for den byen Cusco, inkaenes tidligere hovedstad. Den består av høye vegger bygd av polerte steiner, noen svært store, som ble satt sammen uten noen form for mørtel. På inkaenes tid hadde Cusco form som en stor puma hvis man så den fra lufta. Saksaywaman utgjorde hodet på pumaen, og veggene går derfor i sikk-sakk, for å ligne på pumaens værhår. Komplekset ble påbegynt under Pachacutis styre på 1400-tallet, og ble ferdigstilt under Huayna Cápac på 1500-tallet.
Stedet brukes i dag til å feire Inti Rami inkaenes solfest, hvert år ved vintersolverv 24. juni.
Navnet Saksaywaman er quechua og betyr «stedet hvor ørnen mettes».
Ollantaytambo
er en by og et Inca arkeologisk område i Sør-Peru, omtrent 72 kilometer langs veien nordvest for byen Cusco. Det ligger i en høyde på 2.792 meter over havet i distriktet Ollantaytambo, provinsen Urubamba, Cusco-regionen. Under Inca-riket, fra ca. 1400, var Ollantaytambo den kongelige eiendommen til keiser Pachacuti som erobret regionen. På tidspunktet for den spanske erobringen av Peru fungerte det som et høyborg for Manco Inca Yupanqui, leder av Inca-motstanden. I dag er det en viktig turistattraksjon på grunn av Inca-ruiner og beliggenheten underveis til et av de vanligste utgangspunktene for den fire-dagers vandreturen, kjent som Inca Trail. Kilde
Peru - gigantiske murer
De enorme murene Sacsayhuaman ved den eldgamle byen Cusco om ligger 3700 meter over havet i det sørlige Peru må taes med når man snakker om forhistoriske byggverk. Et stort område syntes å ha vært rammet inn med murer som har gigantiske dimensjoner, den største steinen som står i dag veier nærmere 200 tonn. Murene hadde opprinnelig vært høyere, men spanjolene brukte masser av steinene til sine mer moderne bygninger (bare 20 prosent står igjen!). Noen arkeologer tror fortsatt at det var inkaene som bygde murene, men de fleste er nå enig om at de enorme steinene ble plassert av pre-inka indianere og at inkaene overtok noe som allerede eksisterte (som inkaene også fortalte de erobrende spanjolene). I tillegg til å undre seg over hvordan de klarte å lage og frakte de enorme steinene uten moderne hjelpemidler kan man jo også spørre hvordan de klarte å plassere dem så tett inntil hverandre at det de fleste steder er umulig å dytte et papir mellom steinene! Flere forskere har gjort forsøk på å gjenta bedriften, uten særlig suksess!
Tihuanaco-murer Som nevnt i en tidligere artikkel, så ble de spanske erobrerne fortalt at man hadde formet til de enorme steinblokkene ved hjelp av plantesaft som hadde løst steinen opp. Hvorfor man bygget slike fantastiske murer i Sacsayhuaman og andre steder i Sør-Amerika, som Machu Picchu, har man ikke noe klart svar på. Men legendene sier ofte, som ved de mystiske ruinene i Tihuanaco ved Titikakasjøen, at megalittene ble bygget av en rase av kjemper som hadde flyktet da deres hjemland ble ødelagt i en jordomspennende flom. Ja, akkurat en slik legende vi finner maken til på Påskeøya! Kilde
Nå er jeg en samler, både av små og store steiner.... pyramidene i Egypt, på Kanariøyene, muren i Kina, Stornehenge i England og Tarxien templene på Malta, er med i samlinga!
Fortid møter nåtid...
Fint å vere glad i stein av alle fasongar.
SvarSlettFlotte bilder frå turen din.
Da er vi to om å være steingale! Jeg plukker også stein med meg fra alle steder jeg er.
SvarSlettHva de fikk til i den tiden - hvordan klarte de det? Fantastisk å se bildene.
Hilsen Tove