mandag 7. august 2017

Ved inngangen, blåstråle skal bli en gjenganger
Har aldri før vært så fornøyd med en plante jeg har hatt i krukke foran inngangen. Den har bare blitt finere og finere for hver dag, vokst seg frodig og gitt et utrolig flor med vakre lyse fiolette blomster.
Blåstråle Brachyscomes
Bruk: Kasser, urner, fin til ampler. La planten få god plass så får den flere blomster. Plassering: Blomstrer lenge utover høsten, tåler lav temperatur. Stell: Planten bør gjødsles og vannes jevnlig. Tørre planter gir svak blomstring. Høyde/lengde: 30 - 50 cm
Brachyscome er et slekt med blomstrende planter i aster-familien, Asteraceae. De fleste hører opprinnelig hjemme i Australia, og noen i New Zealand og New Guinea.

Slektsnavnet er stavet Brachycome av noen forfattere. Henri Cassini publiserte navnet Brachyscome i 1816, danna fra klassisk gresk brachys ("short") og kome ("hair"), en referanse til de svært korte papusbørstene. Fordi kombinasjonsformen av brachys i greske sammensatte ord er brachy, korrigerte Cassini senere stavemåten til Brachycome. Australske taksonomer diskuterer fortsatt om Cassisis korrigerte stavemåte er tillatt under reglene i botanisk nomenklatur. Et forslag om å bevare Brachycome ble avvist i 1993 av komiteen for spermatophyta.
Disse er årlige og flerårige urter og små busker. Arter har en basal rosett av blader og / eller blader vekselvis ordnet på stammen. Bladene er hele eller delt. Blomstene er ensomme eller bæres i små corymbs. Hodet har en rad av strålende blomster i nyanser av hvitt, blått, rosa eller mauve og gule plattefloretter. 

Slekten skilles fra andre slekter i stammen Astereae, hovedsakelig av fruktens struktur. Disse achene eller cypselas er omtrent klubbformet, men vanligvis pådratt og flatt. De har ofte en membranaktig kant eller vinge rundt kanten som noen ganger er bølget eller frynset. Papus er mindre enn en millimeter lang i de fleste arter.
Brachyscome arter finnes i et bredt spekter av habitater. De okkuperer regnfulle kyst- og fjellområder samt tørre områder i sentrale Australia. 

En av de årlige sletkene, Brachyscome dichromosomatica, er bemerkelsesverdig for sitt lave kromosomtall. I denne arten n = 2, selv om noen planter har 1, 2 eller 3 ekstra store B kromosomer. Slekten har et uvanlig stort utvalg av kromosomtall, fra n = 2 til n = 18. 

Noen Brachyscome er populære som lett dyrkete prydplanter for blomsterhager, og mange kulturer er avlet for formen på løvverket og blomstene.Kilde1 kommentar:

  1. Aldeles nydelig! Fargen er delikat, feminin og vakker. Forstår godt at du er blitt glad i denne. Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!