søndag 6. august 2017

Pelargonia opp og ned i mente




Den siste tida har det vært noen innlegg på facebooksiden "Våre vakre pelargonier" om dette stedet, Niklasdam Trädgård ved Kristinehamn. Vi kom fra Falun på riksväg 26, også kalt Innlandsvåagen, torsdag ettermiddag for en uke sida.  
10 minutter etter stengetid nådde vi fram til stengt affär, men heldigvis hadde ikke folka gått ennå, så vi fikk se oss omkring i drivhuset som rommer museumssamlingen av pelargonier.




Søsteren min tok noen bilder jeg har fått legge ut:





Nettsiden: http://www.niklasdam.se/pelargonforteckning.php#16



Prisliste

Og til slutt to bilder i anledning Herren i Huset og min bryllupsdag. Vi feirer 40 år sammen! Pelargoniaen blomstrer vakkert fra en avlegger jeg tok fra pottene langs veien utenfor Oruts Blommor da jegi var der tidligere i sommer.




Det må bli ostekake med pelargonia i dag!
Finner ingen oppskrift på det, så jeg får mikse min egen...



Dagens gave fra søsteren min, Dronning Ingrid


Mandelbunn:
3 dl mandler kvernes
2,5 dl sukker, 4 små egg piskes til eggediosis
Kverna mandler blandes i litt etter litt sammen med hakka blader av Dr Westerlund og Chocolate Peppermint
Stekes på nederste rille i 35  min i 165 º





Ostefyll:
5 ss sukker
3 dl kremfløte

Bland sukker og vaniljesukker sammen i en bolle, og bland inn philadelphiaosten med miksmaster. Hell i kremfløten litt etter litt (så det ikke spruter så fælt) og miks alt til kremkonsistens. (Tips: Denne kremen er kjempegod, og kan også brukes i vanlig bløtkake.) 

Pynt: Den har jeg ikke navnet på, og jeg klarer heller ikke å identifisere duften! Kan det være Old spice eller "P. Odoratissimum"?






Sidsels ostekake:
250 g kjeks (22 stk)
110 g margarin
1 pk sitrongelé
250 g Philadelphiaost
110 g melis
1 ts vaniljesukker
1/4 l lettrømme
3 dl fløte

Sett veggene på en kakeform direkte på serveringsfatet.
Knus kjeksen og bland med smelta smør. Trykk bunnen jevn på fatet. Sett det kaldt.
Lage  gelé etter oppskriften med 1/2 mengde vann, avkjøles, men skal ikke bli stiv!
Bland ost, rømme, melis, gelé, vaniljesukker og stivpiska krem. Legg massen på kjeksbunnen.
La stå kaldt minst en time. 
Pyntes før servering.

Andre oppskrifter på pelargoniakaker:
https://www.nrk.no/mat/pelargoniakaker-1.12528674

INGREDIENSER:
1 lb mel
225g mykt smør
225g sukker
225g yoghurt naturell
4 egg, separert
En håndfull skolla mandler
2 ts bakepulver
En halv ts bikarbonat av soda
En halv ts vanilje ekstrakt
Klype salt
Pelargonium blader

INSTRUKSJONER:
Forvarm ovnen til 175 cº
Smør en kakeform, og legg 3 eller 4 rose- eller appelsin-duftende pelargoniumblad på bunnen.
Sikt sammen mel, bakepulver og bikarbonat.
Rør smøret godt, og og mens du fremdeles rører, tilsett sukkeret etterfulgt av vaniljepulver.
Deretter eggplommene,  en etter en og bland godt før du tar i neste, fortsetter til blandingen er skinnende - ca 3 minutter eller så. Rør i yoghurt, etterfulgt av melblandingen.
Pisk egghvitene stive og brett dem forsiktig inn i blandingen med en metallskje.
Hell i kakeformen og dryss mandlene på toppen.

Stek i 45 minutter eller til et metallspyd presset inn i midten av kaken kommer ut ren.
Kilde

Sitron Geraniumkake

200g  veldig mykt smør, pluss ekstra for kakeformen
200 g superfint sukker
3 store egg, skilt
300 g sikta hvetemel 
1 ½ ts bakepulver
50 g havre, malt til mel (jeg brukte en mini matprosessor)
180 ml  melk 
2 ss fersk sitronsaft
1 ts ekte vanilje ekstrakt
Skarp av en ikke sprøyta sitron
Sitron geranium blader - for dekke til bunnen av bakeformen, 3 blader hakket fint for å ha i deigen, og flere hele blader til dekorasjon hvis ønskelig
Sukkervoksa blader (valgfritt - men gjør det dagen før så de setter)
Sitron geranium blader
1 liten hvitte lett piska
Superfint sukker/melis, for "frosting" av bladene
Dagen før børstes hvert blad lett med eggehvitte, dryss på melis. Legg dem på et fat over natten.
Smør en 22 cm bakeform eller bruk bakepapir. Legg bladene på bunnen.  Varm opp ovnen til 180C 

Visp smøret til det er lett og mykt før du legger sukkeret i, og visp i ytterligere fem minutter. I en separat bolle sikt sammen mel og bakepulver. Rør i havremiksen. Bruk en liten bolle visp egg eggeplomme i melken, legg i vanilje. Tilsett en tredjedel av eggemelken til smør-sukkerblandingen, sammen med en tredjedel av melet, og bland godt. Når dette er blanda, ha i sitronsaft, bløt (zest= kryste?) og sitron geranium blader.

Pisk egghvittene i en ren bolle stive. Skjær inn eggehvittene med en skje i kakeblandingen, grundig med åttetall- bevegelser for å virkelig blande det isammen uten å slå ut for mye luft.  Fyll kakeformen og sett den inn i ovnen i omtrent en time, eller til toppen er gyldenbrun og muligens litt sprukket. Sjekk på 45 minutter, men stekingen er avhengig av ovnen og hvis du har brukt en annen størrelse på formen må du kanskje bake i over en time. Ta formen ut av ovnen og la den avkjøles litt før du slår den ut slik at bunnen er øverst. Kaken på bildene er ganske brun. Når kaken er avkjølt, topp med sukker-frostede blader og eventuelle kjemiske-frie små blomster, som for eksempel violer. Mange oppskrifter krever sukkerglasur. Hvis du vil gjøre dette blander sammen saften av en sitron med 50 gram sukker; Hell det jevnt over kaken da det kommer ut av ovnen. Kilde



http://www.gardensweedsandwords.com/gwwblog/2014/09/the-national-pelargonium-collection-12.html
Ernsts Pelargon tårta
Pelargonkakor
Pelargonkake
Porsjonskaker
Gresk variasjon
https://perogkari.wordpress.com/2011/09/17/pelargoniene-mine-trofaste-gledesspredere/

2 kommentarer:

  1. Gratulere med bryllaupsdagen.
    Klart det blei kake og fine pellargoniar når ein skal feire stor dag.
    Helsing Anne-Mari

    SvarSlett
  2. Beklager at jeg er en dag for sent ute med mine gratulasjoner - men de er like velmente. Håper dere hadde en flott dag med deilig kake etc.
    Nydelig med blomster i vakre farger på kaker, det har jeg også vist på min blogg. En super uke ønskes av Tove/fargeneforteller.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.