søndag 6. januar 2013

Wassailing


Kulda og snøen har kommet - og gått, 
og det er ikke lenger som vintrene vi den gangen hadde...Det er over ti år sida jeg var med på dette "opptrinnet" for første gang. En musikervenn av Herren i Huset kommer fra Kent i England, og det er han som har tatt med seg skikken til oss. Vi var en gjeng på ti -tolv stykker som oppsøkte venner i Gamlebyen etter nyttår. Vi sang tradisjonsrike, engelske carols og som takk bød vertskapet på en dram som vi kunne varme oss på før vi på nytt gikk ut i kulda til neste hus.
Det finnes omtrent 25 sanger som er knytta til Wassailing.
Wassailing har sannsynligvis røtter tilbake til hedenske anglo-saxiske skikker. Ordet Wassail stammer fra det anglo-saxiske uttrykket Wæs TOR hæl: «Vær du hale" som betyr " ha god helse". Wassail kan muligens føres tilbake til norrønt "Ves heill" (middel engelsk "waeshaeil") og den normanniske erobringen i 1066. ...for det var trolig normannerne som brakte julefeiringen til England.
Tradisjonelt blir Wassail feiret på tolvte dags jul (for de fleste er det 6. januar, men mer riktig er kvelden 5. januar). Folk flest holder likevel på at Wassailing er tjuende dags jul (17. januar) som ville ha vært riktig dato før innføringen av den gregorianske kalenderen i 1752.
Praksisen har sine røtter i ordningen med føydalsystemet i middelalderen. Det var en gjensidig utveksling av gaver mellom lensherrer og deres bønder og skulle ikke oppfattes som tigging. Dette synges det om i sangen "Here We Come A-Wassailing": "Vi er ikke tiggere som tigger fra dør til dør, men vi er vennlige naboer som du har sett før."
Lensherrene skulle gi mat og drikke til bøndene i bytte for deres velsignelse og hengivelse.

"Kjærlighet og glede kommer til deg,
Og til deg din Wassail også;
Og Gud velsigne deg og sende deg
et Godt Nyttår "

Wassailbollen skal være dekorert med bånd, og etter tradisjonen skulle den inneholde en blanding av øl, pærevin og mjød samt egg, fløte, krydder, brød, nøtter og stekte epler. Mer vanlig nå til dags er cider (eplejuice krydret med kanel, muskat og kryddernellik) eller gløgg laget av egg, fløte, sukker, vanilje og muskat.
Oppskrift på wassaildrikk:
2 kopper tranebær juice, 1/4 kopp grenadine, 1 kopp appelsinjuice, 1/4 kopp rum (valgfritt).

Grenadine (grenadine sirup) er en blod-rød, sterk sirup laget av granatepler.
Oppskrift:
Bruk 4 granatepler til å lage ca 2 kopper granateple sirup. Ta ut frøene og mal dem i en prosessor. Småkok massen med 1/4 kopp honning over svak varme 3 minutter. Rør godt. Sil for å fjerne rester av frøene.
Og her kan det nytes Wassailingsanger med Herren i Huset på bass:
Les mer:
http://www.whychristmas.com/customs/wassailing.shtml
http://piereligion.org/yulesongs.html#wassail
http://www.history.org/foundation/journal/holiday06/wassail.cfm
http://www.history.org/foundation/journal/holiday06/WassailRecipe.cfm

1 kommentar:

  1. Artig skikk.
    Og granadinsirup skal jeg nok lage, når magen har reot seg.
    Klem og godt nytt år :)
    Mormor

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!