tirsdag 8. januar 2013

ValkyrieDa jeg satt ved sjukesenga til faren min 4. juni 2011, så jeg en skikkelse med hjelm i "speilbildet" i vinduet i fløya på motsatt side. Det minna meg om ansiktet til moren min som ung. Trekkene var ikke til å ta feil av. Det har tatt tid for meg å bearbeide inntrykkene og å ta mot til meg å gjøre noe med dem.  Lerret er kjøpt inn, og et bilde er i ferd med å ta form, valkyrien, nok et maleri i serien om kvinneskikkelser i norrøn mytologi.

I norrøn mytologi er en Valkyrie en av en rekke kvinnelige figurer, dødsvetter. Denne funksjonen knyttet dem til skjebnebegrepet som spilte en stor rolle i nordisk kulturDe er kledd i full rustning og er bevæpnet, og kan ri gjennom luft og vann, over hele verden. De reiser alltid i flokk. Valkyriene ble oppfattet som kongsdøtre. Navnet er satt sammen av valr = de falne, og kjósa = velge ut. Odin sendte dem ut for å holde øye med alle kriger og slag, og lot dem «kjosa val» (velge mannefall), dvs. bestemme hvem som skulle falle i kamp. Halvparten av dem som døde i kamp tok Frøya med seg til Folkvang, den andre halvparten kom til Valhall der Odin styrer. De ble kalt einherjer. Det var kun de virkelig tapre krigerne som ble verdige å bli einherje, for i Åsgard skulle de kjempe side om side med gudene i den siste kampen under Ragnarok. I Valhall serverte de mjød og kjøtt fra grisen Særimne, og underholdt æsene og einherjene. Noen valkyrjer skapte splid mellom einherjene, og kunne derfor bare brukes til de laveste syslene. Dyr som svane og hest er symbolsk knytta til dem.
I anglesaksiske kilder opptrer de beslektede ordene wælcyrge og wælcyrie. Det kan være tegn på at forestillingen om valkyrier bygger en eldre fellesgermansk tradisjon.
Kilder: Wikipedia.


Hrist ok Mist
vil ek at mér horn beri,
Skeggjöld ok Skögul,
Hildr ok Þrúðr,
Hlökk ok Herfjötur,
Göll ok Geirölul,
Randgríðr ok Ráðgríðr
ok Reginleif;
þær bera Einherjum öl.
Hrist og Mist
skal meg mitt horn bringe
Skeggjold og Skogul
Hild og Trud
Hlokk og Hærfjotur
Goll og Geirölul
Randgrid og Rådgrid
og Reginleif;
skal bringe einherjene øl
1 kommentar:

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!