fredag 11. januar 2013

Blomstrende fredag; Tulipanenes dag


Tulipaner er den planta det dyrkes mest av i norske gartnerier. Fra jul til påske skal over 72 millioner tulipaner blomstre og spre glede. Andre fredag i januar er tulipanenes store festdag!
Tulipanen kom tidlig til Norge, bare tre år etter at den kom til Nederland!  Norske Henrik Høyer studerte der og ble kjent med, Carolus Clusius, mannen som tok med seg noen løker fra Tyrkia. Takket være studenten blomstret det tulipaner i Bergen allerede 1597. 416 år senere er de like populære.
På begynnelsen av 1700-tallet ble den dyrka både som haveplante og for medisinsk bruk.
Tulipanene ble vanligvis solgt ut fra vekt. Handelen med tulipanløk som ennå ikke hadde spirt, ble kalt "vind-handel" fordi kjøper og selger ikke hadde sett varene de handlet med!
På grunn av børsspekulering nådde tulipanene skyhøye priser, og det førte til at kjøperne ikke var villige til å betale så dyrt for dem. Prisene sank samtidig med at handelen sank, og dette utløste et børskrakk i 1638. Mange hadde satset hus og hjem for å få tak i de sjeldne løkene.
Heldigvis er det nå fornuften som rår.

Jeg fortsetter som jeg har gjort de siste åra: Kjøpe med meg en nydelig bukett på vei hjem fra jobb hver torsdag mellom jul og påske.
En liten huskelapp:
6 kommentarer:

 1. Hej
  Jag borde ha köpt mig några tulpaner idag det känner jag när jag tittar in här hos dig.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvarSlett
 2. Jøss, ja det er mye tulipaner for tiden! De er så fine, men jeg har ingen å beundre i huset for tiden. Derimot har jeg noen roser jeg fikk da jeg i går kjøpte ny bil...hehe, de er fine da :)
  Ang. bøker: Øya under havet likte jeg veldig godt, Allende er en av mine favorittforfattere og denne skuffet ikke! Nå som jeg skriver om bøkene jeg leser er jeg mer oppdatert om hvilke og hvor mange jeg leser mye mer enn før. Arven, er det av Katherine Webb?
  Nja, jeg er usikker på om overskuddet kommer av å lese eller at man må ha overskudd for å lese - interessant problemstilling!
  Klemmer fra meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sjokoladekake har jeg ikke fått før i forbindelse med ny bil...hehe, håper det ikke ble smuler på de nye setene! Men greit at mannen tok den med seg på jobb, trenger ikke slikt nå som julen er over. Ja, vi er veldig fornøyd - mye ny teknologi, men kommer vel inn i det etterhvert :)

   Slett
 3. Vel anvendte kroner! Jeg gjør det samme. Kan ikke få nok av dem egentlig. Hyasinter, primula´r, tulipaner…
  Lys lørdag ønskes deg.

  SvarSlett
 4. Oij, var det tulipanenes dag i går! Jeg elsker tulipaner og beundret noen i butikken i går, men med minus 15 og 2 km å gå hjem var det ingen ide å kjøpe med seg. Det blir neste gang jeg har bilen ved butikken, men det er sjelden for det er en passelig mosjonstur å gå til fots. Får heller vente til det blir mildere i været. Jeg forbinder forresten tulipaner med marssol, drypp fra takene og lovsang fra kjøttmeis. Det er vel ganske nytt at vi har tulipaner helt fra før jul? Røde juletulipaner er forresten nyyydelig:-)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!