søndag 13. januar 2013

Om måneden januar og Torre-blotet


I innlegget i går nevnes Torre-blotet. Her er svar på hva det er. Teksten under er et utdrag fra Orkenøyenes  Saga, Norge blir funnet. Av August Malmstrom


Det var en konge som het Fornjot, han rådde for landet som kalles Finnland eller Kvenland, det ligger østenfor bunnen av en havbukt som går inn mot Gandvik, vi kaller det der Helsingbotn. Fornjot hadde tre sønner, den ene het Le - ham kaller vi Æge -, den andre het Loge og den tredje Kåre, og Kåre var far til Froste som var far til Snø den gamle. Sønn til Snø het Torre, og han hadde to sønner; den ene het Nor, den andre Gor, datteren hans het Goe. Torre var en stor blotsmann, hvert år midt på vinteren holdt han det de kalte "Torreblot", og etter det fikk måneden navn.
En vår ved Torreblotet hendte det at Goe ble borte. De lette etter henne, men fant henne ikke. Da måneden var gått, lot Torre blotingen fortsette, og nå blotet de for å få greie på hvor det var blitt av Goe. Det kalte de "Goeblot".
Men de fikk ikke vite noe om henne allikevel.                                    Kilde

Om måneden januar

Januar er årets første måned og har 31 dager. Den er oppkalt etter den romerske guden Janus, romersk gud for all begynnelse. Janus kunne se både forover og bakover med sine to ansikter.Januar ble vedtatt som årets første måned i år 154 f.Kr. av det romerske senatet. Romernes navn på måneden var Januarius.Tiden fra nyttårsaften til et stykke ut i januar var en overgangsperiode fra gammelt til nytt år. Mange varsler var knyttet til denne perioden. Forhold rundt starten av et arbeid på nyåret fikk betydning for hvordan dette arbeidet kom til å gå resten av året.Ellers ble januar regnet som en lykkebringende måned. De lysere dagene var et tydelig tegn på at mørkemaktene som man trodde herjet ved vintersolverv og i jula, var kommet litt på avstand.På norrønt ble måneden kalt kalt Þorri (torre). Den var oppkalt etter guden Torre. Torremåneden varte egentlig fra midten av januar til midten av februar. Et annet navn er midtvintermåned
Midtvinterdagen var første dag i torri (þorri) eller midtvintermåneden.
12. januar startet midtvintermåneden som ble kalt torri. Islendingene feirer fortsatt det som kalles torreblot. Feiringen er i våre dager flyttet til begynnelsen av februar. Feiringen ble i sin tid forbudt også på Island av den samme Olav Tryggvason, men har altså overlevd. Islendingen feirer dagen med å spise hangikjöt som er saltet og kaldrøkt lammekjøtt eller hestekjøtt. En annen rett islendinger gjerne spiser når de geirer torreblot er tørket og gravet håkjerring (hai). Denne rettent er svært illeluktende, men lukter visst bedre når det skylles ned med det islandske brennevinet Svarti dauði. 
Se: http://www.no.hukol.net/themenreihe.p?c=Nordisk%20folkeminne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!