onsdag 9. januar 2013

Månedens favorittvekst; Januar

Et nydelig eksemplar av julekaktusen, den eneste julepynten som fremdeles skal få lov til å bli i huset!
Trives best i lett skygge, men midtvinters vil den ha mer sol. I Brasil er slekten kalt Flor de Maio (mai blomst), som gjenspeiler den perioden de blomstrer på den sørlige halvkule. De blomstrer i  hvitt, rosa, gul, oransje, rød eller lilla. Påskekaktusen her en mer scarlagensrød farve.
Plantene er hovedsakelig delt inn i to grupper:
Schlumbergera truncata er en plante i Cactaceae familien. Det er vokste opprinnelig på til et lite område i fjellene langst kysten av sør-østlige Brasil med subtropiske eller tropiske fuktige skoger. De er opphavet til potteplantene som kalles Julekaktus eller Høsttakkefest kaktus.
Blomstringen styres gjennom daglengden, derfor vil planten naturlig komme i blomst på den tiden hvor nettene er lenger enn dagene. Når knoppene viser seg trenger planten lys og næring igjen. I blomstringsperioden skal planten ikke tørke helt ut. Knoppdanningen starter dersom planten får stå svalt, gjerne 12 – 15 grader i august, september og oktober. Etter blomstringen og fram til den igjen skal ha hvileperiode skal planten vannes og gjødsles for å vokse og samle opplagsnæring.
Truncata gruppen inneholder alle sorter som i hovedsak stammer fra arten S. truncata: stammen er leddet og har spisse tagger, blomstene står mer eller mindre horisontalt, vanligvis over den horisontale, (zygomorphic), og pollenet er gult. De vanligvis blomst tidligere enn medlemmer av Buckleyi gruppen. Schlumbergera truncata kom til Europa i 1818, og S. russelliana ble introdusert i 1839.
Tegning av S. russelliana, fra Botanical Magazine, 1839


Buckleyi gruppen inneholder de fleste sorter som klart viser arv fra S. russelliana: stammens ledd er avrundet med mer symmetriske tagger, den blomstrer også mer eller mindre symmetrisk. Blomstene henger ned, under horisontalplanet, og pollenet er rosa. De blomstrer ofte senere enn medlemmer av Truncata gruppen og og kalles Julekaktus.

Den moderne slekten av Schlumbergera ble skapt av Charles Lemaire i 1858. Navnet har den fått av Frédéric Schlumberger som hadde en samling av kaktus på slottet sitt i nærheten av Rouen. Lemaire startet den nye slekten med bare én plante  - en plante han oppdaget i Brasil i 1837 som William J. Hooke, skotsk botaniker og illustratør og første direktør i Kew Garden, hadde gitt navnet Epiphyllum russellianum. Lemaire døpte den om til Schlumbergera epiphylloides (den burde ha blitt kalt Schlumbergera russelliana i følge botaniske navnregler. Det heter den nå).

Jeg blir ikke riktig klok på dette, for mine planter blomster både i oktober, januar og til påske!

Spennende gress hos Susie på Stjänarve!6 kommentarer:

 1. Kul att du vill vara med i min utmaning. Oh, detta är en riktig nostalgiväxt för min del... vacker.

  Kram

  SvarSlett
 2. Vacker - men hur ska man kunna hålla sig till endast en enda växt!?

  SvarSlett
 3. Den var fin! Minner meg sånn om farmors stue. Den var fylt med julekaktus og hun må ha hatt et eget lag med dem, for de bugnet av blomster.

  SvarSlett
 4. Den var vacker och ett fint val.
  Kram

  SvarSlett
 5. Mycket fin växt
  och så fick man lära sej mycket om den
  ha det så bra
  maggan

  SvarSlett
 6. Nästa vinter ska jag skaffa mig ett par Julkaktusar. De är verkligen fina!
  Ha det bra,
  Carina

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!