lørdag 19. januar 2013

Se opp for møll!




Møllkuler finnes ikke lenger, men bunaden kan beskyttes med planter og urter. Tidligere ble garn og ullprodukter møllbehandla, men det gjøres ikke lenger.
Nyttårsaften oppdaga jeg tre små hull i julejakka mi som var ny i fjor. Den har ligget i skapet på et av barneromma der jeg så en møll i sommer. Tenk at den har forsynt seg av den vakre jakka mi! Heldigvis reparerte ho som har strikka den til meg, hullene så fint at de er nesten usynlige nå.
Jeg trodde at møllen spiste der det var sølt på plagget, men hullene på jakka var oppe på ermet og bak!
Klesmøll lever faktisk av hprnstoffene i ullklærne. Det hjelper altså ikke om de henges bort nyvaska.
Til sommeren skal jeg lage urteposer med pors, ryllik og reinfann og legge inimellom plaggene. Da skal møllene holde seg borte. For de gamle rådene for å hindre angrep gjelder fortsatt. Før var det vanlig å bruke planter og urter for å bekjempe møllen.





Pors (myrica gale) kom til Norden for ca. 3000 år sida. Det er en hardfør plante som vokser i myrområder, ved tjern og bekker nordover til Tranøy. På Østlandet finnes den nordover til Ytre Rendal og Trysil. Pors er en liten busk som blir 0,5- 1 meter høy og kan minne litt om vier. Bladene er grågrønne med kileformet grunn og med noen tenner på den øverste delen. De er sterkt aromatiske pga tallrike harpikskjertler. Det er primært bladene som anvendes. Disse samles om sommeren og brukes tørket. Pors har også vørt anvendt mot mygg og den eteriske poroljen er anerkjent som effektivt middel mot insekter. Porsgrunn er oppkalt etter busken - og det lages også drammer på pors.




Reinfann (tanacetum vulgare) har en insektdrepende og desinfiserende egenskap. Før ble tørkete blader lagt mellom klær og i sengehalmen. Husker fra ungdomstida da interssen for å tørke planter kom at det lukta grusomt i gangen der buntene hang.
I  Norge er reinfann vanlig over hele landet, helt nord til Hammerfest. Planta vokser i ur, kratt. langs vei - og skogkanter. Reinfann er klassifisert som legemiddel i følge urtelista i Statens legemiddelverk.




Ryllik (achilla millefolium) regnes som et universalmiddel og har blant annet vært brukt til å verne ullklær. Blomstene til ryllik er også brukt til plantefarving og gir gule og rønne farver på garnet. I Norge er ryllki vanlig over hele landet.
Kilde: Norsk Husflid nummer 2 2012

Så til sommeren blir det sanking og tørking av urtene og sying av små urteposer!
Se annet innlegg: Møllposer med urter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.