onsdag 16. januar 2013

Et trist syn
Dammen er tømt for vann, og isen ligger i store flak hulter i bulter.... som et sammenrast korthus. Her sto ungene i nabolaget på skøyter i forgårs.
Det begynte å buldre på ettermiddagen under isen, og det viste seg å være bevegelse i vannet. Ut fra en sprekk i demningen et eller annet sted siver vannet ut. Det er naturlig tilsig og frasig rundt hele dammen, men årsaken til dette kan være en brist i anlegget. Dammen er skapt ved hjelp av en demning mot nord. 

Fra dammen var det før fryselageret sin tid uttak for is til nedfrysing - først og fremst av fisk, og den er også blant de få bevarte av sitt slag. Jeg foreslo faktisk for bare et par år sida at dammen skulle bli et lokalt kulturminne. Fortidsminneforeningen og naturvernforeningen er kontakta for å få mest mulig støtte i arbeidet nabolaget skal sette i gang med for å få vannet tilbake i dammen.

Under Oasen, stedet der magnoliatrærne våre står, sildrer underjordiske bekker, og vegitasjonen trives godt i konstant fuktig jord under svalende skygge i varme sommerdager.

I dammen bor det salamandre som er en sårbar dyreart. Både storsalamander og småsalamander er oppført på den norske rødlisten over truete arter.
I sommer hadde vi besøk av en staselig hegre, og til min glede virrer det stadig store øyenstikkere innimellom sivene langs bredden hver ettermiddag gjennom hele sommeren. Froskene stortrives sammen med endene som naboen har laget egne hus til. De kappes om å kvekke og kvakke høyest etter at sola har gått ned - og før den har stått opp. Det er et herlig  leven og spektakkel!

Nå vil kanskje denne idyllen forsvinne. Livsvilkårene for de små dyra vil ikke lenger være til stede.Vi blir så utrolig mye fattigere, men vi som bor rundt dammen, håper i det lengste at skaden lar seg reparere raskt uten at dyrelivet går tapt slik at når våren kommer, våkner naturen til liv igjen - som alltid før.
Siste post om den vakre dammen er forhåpentligvis ikke skrevet ennå!

Se bilder av dammen under etiketten Dammen


2 kommentarer:

  1. Uff da dette var ikke bra, en får håpe det lar seg reparere før det får gjort masse skade for dyrelivet i dammen.
    Marit.

    SvarSlett
  2. Ååå dette var virkelig trist, skjønner at her har det skjedd stor skade, det var synd.

    Hilsen Tove Kristin

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!