.
Slaveriet til høyre
Nå er det en liten, koselig kafe der hvor elevene mine har arrangert fotoutstilling, og et verksted for en keramiker.
Hovedvakten eller det gamle Slaveriet ligger sørligst i Gamlebyen, like innenfor Prins Georgs bastion, bygd i gråsten 1731. Da statens straffeanstalter (kalt «slaverier») i 1734 ble lagt til landets festninger, ble det i Hovedvakta. innredet lokale for 27 fanger. Bygningen måtte senere utvides for å gi rom til flere fanger. Hovedvakta disponeres fra 1967 av Fredrikstad Museum.
Sellebakk/ Selbak, byområde ved østbredden av Glomma nord for Nordby. Selbak var sentrum i tidligere Borge kommune, og bebyggelsen er som en liten småby med kontorer, atskillige forretninger,håndverksbedrifter og bolighus. Mot øst fortsetter tettbebyggelsen sammenhengende med strøket Kjølberg på den andre siden av Sarpsborgveien.
Tre øst-vestløpende gater starter ved elvebredden og går gjennom Selbak/ Kjølberg og videre østover: Begbyveien, Kjølberggaten og Borgeveien. Selbak Bruk, sagbruk og høvleri, ble startet i 1865 og var i virksomhet i nær hundre år. En av de kjente medeiere i bedriften var Emil Mørch. Navnet Selbak har sammenheng med treslaget selje, «Seljebakken».
Denne veien over elva kjørte jeg hver dag fram og tilbake på jobb fra 1983 til 1989. Jeg har et ønske om å ta båten opp elva før den gro enda mer igjen. Det er virkelig idyllisk her på forsommeren.Seutelva, tidligere også kalt Kjølbergelva, går fra Skinnerflo til Floa i Vesterelva, og dannet tidligere grensen mellom Fredrikstad og Onsøy kommuner. Elva er egentlig den vestligste forgrening av Glomma. Den var farbar for mindre farkoster til opp i 1920-årene. Nedsatt vanntilførsel og sterk tilgroing førte imidlertid til at det knapt var gjennomsig i den midtre del av løpet, der «elva» nærmest fortonet seg som myrer eller atskilte dammer. Etter kanalisering fullført 1986, er det nå igjen fri gjennomstrømning.
Skams klove var stedet der mange av scenene til filmen min om jernalderkvinnene ble spilt inn. Omgivelsene der ga den rette stemningen. Kunne ikke funnet et bedre sted!
Skams klove, en naturlig fjellsprekk på tvers av Kjøkøy som nesten deler øya i to. Den er ca. 200 m lang og 10-12 m dyp, men bare et par meter bred. «Skam» er dekknavn for Fanden, som etter folketroen ikke måtte nevnes med sitt rette navn.
Mamma var en habil skiløper med flere kretsmesterskap i langrenn. Her fotografert utafor skihytta.Skihytta ligger på fjellet øst for gården Bjørnerød. Den ble bygd av laftet tømmer som klubbhytte for Fredrikstad Skiklubb i 1911 og er senere påbygd og utvidet flere ganger. Ved oppførelsen fikk den navnet «Breidablikk» (etter Balders skinnende bolig). Den tjener fortsatt sitt opprinnelige formål, men er også et yndet utfartsted for almenheten. Den ble åpnet også for ikke- medlemmer først på 1930-tallet. I 1970-årene gjennomgikk hytta en omfattende restaurering og utvidelse med stor dugnadsinnsats fra klubbens medlemmer.
Sortiport (på folkemunne forvansket til «svarteport») er en lav, smal port gjennom en festningsvoll, beregnet på utfall fra festningen (fransk: sortí: utgang, utfall). I festningsbyen er det tre S.: Nordre S. i nordvestre hjørne mellom Antonettes batteri og Gyldenløvs bastion, Østre Sortiport fra Voldgaten midt imot Østre ravelin og Søndre Sortiport eller Vaterlandsporten. Nordre Sortiport ble bygd i 1737, søndre Sortiport i 1731 og østre i 1738. Søndre og østre port har kongemonogram, oppsatt henholdsvis 1734 og 1739.
Solli Brug er et gårdsbruk og tidligere sagbruk som ligger ved Ågårdselva i Solli, Sarpsborg i Østfold fylke.
Bruket ble først startet en gang på 1600-tallet. Under storhetstiden (1860-1880) var bruket et av Nord-Europas største med rundt 600 arbeidere Det utnyttet vannkraften fra Sollifossen, og hadde en gang så mye som 32 vannhjul i drift, for å levere direkte vannkraft til et tyvetalls oppgangssager. Driften ble nedlagt i 1925. Senere tok Dørje-Berg over bruket privat og driver det som en turistattraksjon og kulturtsted. I dag består bruket av 8 restaurerte og bevarte hus, et restaurert vannhjul med 8 meters diameter, en vannmølle, og diverse andre ruiner ved Aagaardselva.
St. Croix gård omfattet i sin tid det som nå er bystrøket St. Croix, nordre del av bydelen Cicignon, søndre del av Bydalen og Dammyr. Den ble utskilt som plass under Nygaard med navnet Bergspladsen på 1700-tallet, og ble senere arvefestegård og endelig fraskilt Nygaard i 1859. Navnet ST.Croix fikk den i 1780-årene en gang av eieren som tidligere hadde tjenestegjort i Dansk Vestindien. (St. Croix var en av øyene i kolonien. Danmark kjøpte den i 1733 av Malteserridderne. Hele kolonien ble i 1917 solgt til U.S.A.). Den ruvende hovedbygningen på gården (vanligvis kalt St. Croix hovedgård) skriver seg fra konsul Alexander Mørchs eiertid 1825-59. I 1866 overtok grosserer Søren Wiese gården. I forbindelse med overtagelsen utvidet han bygningen slik at det fikk det utseende den fortsatt har. Han og hans etterkommere bodde på eiendommen til kommunen kjøpte det som var igjen av gården i 1951. Av de «75 Tønder Land», d.e. ca. 300 mål, som Wiese kjøpte, var det da igjen 2,7 mål. Resten var etterhvert frasolgt til byggetomter, gategrunn etc.
St. Croix-huset, kommunalt aktivitetslokale på St. Croix for foreninger, artistgrupper, musikkgrupper etc. Formålet er å fungere som kulturelt og sosialt møtested for både organiserte og uorganiserte i alle aldersgrupper. I samarbeid med statlige myndigheter drives også kulturarbeid for innvandrere. Bygningen er den gamle St. Croix skole, oppført i 1875 etter tegning av arkitekt Trap-Meyer, nedlagt 1989. Etter oppussing og ominnredning ble den tatt i bruk i sin nye rolle i 1991. I samarbeid med Greåker videregående skole er anlegget i 1994 utvidet med et «Mellombygg». S. gir også rom for Fredrikstad kommunale musikkskole.
http://ostfold.kulturnett.no/kvinner/stcroix.html
Her gikk jeg på skolen fra 4. til 7. klasse! Trivdes veldig godt. I voksen alder er jeg ofte på kulturarrangementer eller på konserter som allaktivitetshuset arrangerer.
Heisan Børg Nina, dejligt indlæg du har lavet om S - du er en mester i at give os historisk viden.
SvarSlettHa' en rigtig god weekend!
Det var många härliga S :-)
SvarSlettJag gillar fästningsporten och slaveriet. Underbart med gammal historia!
Flot indlæg.. og god weekend. :-)
SvarSlettDu viser stadig noe nytt fra din by, og det er fint! Før/nå- bruk av de forskjellige bygninger er også interessant. -Margit-
SvarSlettBra och intressant bidrag som alltid. Kul att höra att det är café i det gamla slaveriet. Det är bra när gamla hus tas till vara och får en ny funktion.
SvarSlettOmfattende og dyktig som vanlig!
SvarSlettGod søndag.
Flott og innholdsrikt innlegg! Så mange S-er du hadde funnet frem til! Har virkelig sansen for gamle bevaringsverdige bygninger, ikke bare at de er så "fotogene" men også den historien de bærer med seg!
SvarSlettHa en fin søndag .... Irene
Så mye interessant du har med på ukens bokstav!
SvarSlettOg du har laget film, spennende :)